Πόσοι αναβαθμίστηκαν στα Windows 11; – Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών

Περιμένουν οι περισσότεροι χρήστες
05 Δεκεμβρίου 2021 16:52
Πόσοι αναβαθμίστηκαν στα Windows 11; – Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών

Έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από την κυκλοφορία των Windows 11 και πολλά έχουν ακουστεί για το ντεμπούτο τους. Άλλοι έμειναν ικανοποιημένοι από τις αισθητικές αλλαγές, ενώ άλλοι παραπονέθηκαν έντονα για λειτουργίες και χαρακτηριστικά που έχουν αφαιρεθεί, όπως το drag ‘n’ drop αρχείων στα προγράμματα της Έναρξης.

Πόσοι, όμως, είναι τελικά αυτοί που έκαναν την πολυσυζητημένη αναβάθμιση; Τα αποτελέσματα σίγουρα έχουν πολύ ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε πως η μετάβαση δεν είναι και τόσο εύκολη όσο στο παρελθόν, αφού οι απαιτήσεις συστήματος έχουν αυξηθεί, με το TPM 2.0 να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τους περισσότερους.

Οι πρώτες αντικρουόμενες έρευνες:

Πριν δύο εβδομάδες, η εταιρίας διαχείρισης IT πόρων Lansweeper αποκάλυψε πως μόλις το 0.21% των χρηστών της έχει κάνει τη μετάβαση στα Windows 11. Η εταιρία επισημαίνει πως εξέτασε 10 εκατομμύρια Windows συσκευές τόσο σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, όσο και συστήματα για οικιακή χρήση και ανακάλυψε πως περισσότεροι χρησιμοποιούν τόσο τα Windows XP (3.62%) όσο και τα Windows 8 (0.95%).

Η κατάσταση που απεικονίζει η εταιρία είναι σίγουρα δυσοίωνη, αλλά όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιες έρευνες εξαιτίας του μέγεθος και των κριτηρίων επιλογής του δείγματος, τα αποτελέσματα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η έρευνα της εν λόγω εταιρίας μάλλον είναι πιο αντιπροσωπευτική για το τι συμβαίνει στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Συγκεκριμένα, πριν μερικές ώρες, η AdDuplex δημοσίευσε με τη σειρά της μια άλλη έρευνα με εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή βασίζεται στους 60,000 υπολογιστές που έχουν εγκατεστημένο το λογισμικό της. Απ’ αυτούς το  8.9% έκανε τη μετάβαση στα Widows 11 και το 91.1% παρέμεινε σε κάποια έκδοση των Windows 10.

Πόσοι gamers αναβαθμίστηκαν στα Windows 11;

Σίγουρα στην εξίσωση αξίζει να βάλουμε και τα δεδομένα του Steam, αφού πρόκειται για μια γιγαντιαία gaming πλατφόρμα, με πάνω από 120 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες το 2020. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρόσφατου hardware survey του Steam για το Νοέμβριο, το 8.28% των χρηστών του που αποστέλλει μηνιαίως δεδομένα βρίσκεται στα Windows 11, ενώ το 83.47% βρίσκεται ακόμη στα Windows 10.


Συμπερασματικά, αν λάβουμε υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι στιγμής η υιοθέτηση των Windows 11 φαίνεται πως μάλλον κυμαίνεται κοντά στο 8%, αλλά μπορεί ενδεχομένως να βρίσκεται μέχρι και στο μόλις 1%. Τα πραγματικά δεδομένα τα έχει μόνο η Microsoft, η οποία για την ώρα δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.