Η ιστορία των ρούχων ξεκινά πριν 120.000 χρόνια στην Αφρική

Και πιθανώς να είναι ακόμα παλαιότερη
04 Δεκεμβρίου 2021 11:33
Η ιστορία των ρούχων ξεκινά πριν 120.000 χρόνια στην Αφρική

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις αρχαιότερες αποδείξεις πως οι πρόγονοί μας κατασκεύαζαν ρούχα πριν 120.000 χρόνια σε μία σπηλιά στο Μαρόκο. Τα ρούχα σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και κανείς δε σκέφτεται πώς ξεκίνησε η ιστορία τους. Από τα 12.000 κομμάτια κόκκαλων που βρήκαν οι ερευνητές στη σπηλιά, ταυτοποίησαν 60 κόκκαλα ζώων τα οποία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως εργαλεία. Τα σημάδια που είχαν αυτά τα κόκκαλα ταιριάζουν με εργαλεία που έχουν βρεθεί σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους που ξέρουμε πως χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία δέρματος.

Τα οργανικά υλικά όπως το δέρμα και η γούνα είναι εξαιρετικά απίθανο να διατηρηθούν σε αποθέματα τόσο παλιά, οπότε ως αρχαιολόγοι μένουμε με κομμάτια των αποδείξεων που περιλαμβάνουν εργαλεία και κόκκαλα από ζώα που διατηρούν τα σημάδια τους. Μπορούμε να ενώσουμε αυτά τα στοιχεία και να πούμε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κοκκάλινα εργαλεία για να ετοιμάσουν δέρμα και γούνα που χρησιμοποιούσαν για ρούχα.

Μιλάμε για μία περίοδο όπου οι άνθρωποι ξεκίνησαν να επεκτείνονται πέρα από την Αφρική, γνωρίζοντας νέα περιβάλλοντα, αρκετά πιο κρύα από αυτό που είχαν συνηθίσει. Τα ρούχα και άλλα εργαλεία πολύ πιθανόν να βοήθησαν σημαντικά σε αυτήν τη μετανάστευση και τη διασπορά του ανθρώπινου είδους σε όλο τον πλανήτη.

Για το κόψιμο του δέρματος και των γουνών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις σιαγόνες των σαρκοφάγων ζώων που σκότωναν.

Τα σημάδια κοπής σε αυτά τα κόκκαλα σαρκοφάγων περιορίζονται σε περιοχές που γίνονταν τομές για αφαίρεση γούνας και δεν υπάρχουν σημάδια στις περιοχές του σκελετού που σχετίζονται με την αφαίρεση κρέατος.

Η χρήση ρούχων από τους ανθρώπους όμως ίσως να είναι ακόμα παλαιότερη. Μία γενετική μελέτη ψειρών δείχνει πως η προέλευση των ρούχων φτάνει μέχρι και τα 170.000 χρόνια πριν στην Αφρική.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η κατασκευή ρούχων ξεκίνησε στην Αφρική και η εύρεση περισσότερων αρχαιολογικών τοποθεσιών ίσως να ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία των ρούχων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο iScience.

Tags: