Νομοσχέδιο ενάντια στους scalpers κονσολών και καρτών γραφικών ετοιμάζεται στις ΗΠΑ

Θα μπορέσει όμως να υλοποιηθεί;
02 Δεκεμβρίου 2021 20:26
Νομοσχέδιο ενάντια στους scalpers κονσολών και καρτών γραφικών ετοιμάζεται στις ΗΠΑ

Στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όπου οι ελλείψεις των chips έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στην αγορά των συσκευών και γενικότερ ατης τεχνολογίας, έχουν ανθίσει οι λεγόμενοι scalpers

Το φαινόμενο της "καπηλείας" έχει αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας τον τελευταίο 1.5 χρόνο με την αγορά των καρτών γραφικών (βλ. τις RTX της Nvidia) και των κονσολών (ειδικά του PS5) να ταλανίζεται και την αισχροκέρδεια να αλωνίζει. 

Στοπ στους scalpers μέσω bots

Στοπ στους scalpers θέλουν να βάλουν νομοθέτες από τις ΗΠΑ με ένα νέο νομοσχέδιο που αποκάλυψαν ενόποιον του Κογκρέσου. Το επονομαζόμενο Stopping Grinch Bots Act, που πήρε το όνομά του από τον γνωστό χαρακτήρα του Dr. Seuss, έχει σκοπό να βάλει φρένο στην παράνομη δράση τους με την χρήση bots, καθώς με αυτά μπορούν και αγοράζουν αστραπιαία προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση και να τα πουλάνε σε υψηλότερες τιμές. 

Εφόσον υλοποιηθεί το νομοσχέδιο ελπίζει να δημιουργήσει ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον για όλους, ώστε να έχουν όλοι ισάξιες ευκαιρίες να αγοράζουν δημοφιλή προϊόντα σε λογικές τιμές όταν ψωνίζουν διαδικτυακά. Φυσικά δε θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις των PS5, Xbox Series X και διαφόρων καρτών γραφικών. 

Ο γερουσιαστής Chuck Schummer, που είναι μέλος της ομάδας που δημιούργησε το νομοσχέδιο αναφέρει: 

Ο μέσος καταναλωτής των εορτών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με την αστραπιαία ταχύτητα των λεγόμενων Grinch bots και έτσι βρίσκονται δέσμιοι των scalpers και τρίτων μεταπωλητών όταν πάνε να αγοράσουν δώρα. 

Παρόμοιο νομοσχέδιο είχε προταθεί και το 2016 με την ονομασία BOTS Act (Better Online Ticket Sales) που είχε σκοπό να σταματήσει τους scalpers online εισιτηρίων για συναυλίες και events. 

Tags: