Οι πτωματοφάγες μέλισσες είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ταΐζουν σάπιο κρέας τα μικρά τους
29 Νοεμβρίου 2021 13:40
Οι πτωματοφάγες μέλισσες είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πτωματοφάγες μέλισσες, γνωστές και ως μέλισσες γύπας, έχουν εξελιχθεί για να τρώνε κρέας αντί να βασίζονται στη γύρη όπως άλλες μέλισσες. Επιστήμονες στην Κόστα Ρίκα κρέμασαν ωμό κοτόπουλο και τις επόμενες πέντε μέρες παρακολούθησαν τις μέλισσες να γεμίζουν τα στομάχια τους με αυτό. Με τα ειδικά διαμορφωμένα δόντια τους έκοβαν κομμάτια κρέας και το αποθήκευαν σε μικρές υποδοχές στα πίσω πόδια τους ή το κατάπιναν για να το αποθηκεύσουν στο στομάχι τους.

Έπειτα μετέφεραν το κοτόπουλο στο μελίσσι όπου έκλεισαν το κρέας στις κυψέλες για δύο εβδομάδες για να ταΐσουν τα νεογνά. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει ακριβώς αυτές τις δύο εβδομάδες ή πώς επηρεάζει το κρέας. Οι ενήλικες μέλισσες δε χρειάζονται την πρωτεΐνη καθώς επιβιώνουν με νέκταρ.

Ο ευκολότερος τρόπος να φανταστείς τις μέλισσες είναι σαν χορτοφάγες σφήκες. Εξελίχθηκαν από τις σφήκες. Αυτό που τις διαφοροποιεί από τις σφήκες είναι πως δεν τρώνε κρέας. Οπότε αυτό είναι μια έκπληξη. – Jessica Maccaro, University of California

Ακόμα και οι σφήκες όμως τρώνε κρέας από λεία που έχουν σκοτώσει πρόσφατα. Το κρέας που σαπίζει μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο ασθενειών και μικροβίων που παράγουν ισχυρές τοξίνες.

Το περιβάλλον σε ένα νεκρό σώμα είναι πολύ τοξικό. Είναι τρομερό το να μπορείς να το φας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το περιεχόμενο των στομαχιών των πτωματοφάγων μελισσών και προς έκπληξή τους ανακάλυψαν πως μοιάζει περισσότερο με γύπες ή ύαινες αντί για τους συγγενείς τους που μαζεύουν γύρη. Οι μέλισσες γύπες έχουν πολλά βακτήρια που παράγουν οξέα, βοηθώντας τους να καταπολεμήσουν τις τοξίνες που σχηματίζονται στη σάρκα που σαπίζει.

Ήδη βλέπουμε πως το μικροβίωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις μέλισσες για όλες τις βασικές λειτουργίες που εμείς οι άνθρωποι κάνουμε μόνοι μας. Κι αυτή είναι μία ακόμα περίπτωση που χρησιμοποιούν το μικροβίωμά τους για να δημιουργήσουν ένα όξινο περιβάλλον αντί να το παράγουν οι ίδιες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο mBio.

Tags: