Νέα στοιχεία πως η Αφροδίτη είναι ηφαιστειακά ενεργή

Εν αναμονή διαστημικών αποστολών
27 Νοεμβρίου 2021 11:09
Νέα στοιχεία πως η Αφροδίτη είναι ηφαιστειακά ενεργή

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για να προστεθούν σε προηγούμενα που υποστηρίζουν πως η Αφροδίτη μπορεί να είναι ακόμα ηφαιστειακά ενεργή. Συγκεκριμένα, παράξενα σήματα που προέρχονται από το ηφαίστειο Idunn Mons έχουν ενθουσιάσει τους επιστήμονες που ανυπομονούν για μία αποστολή στον κοντινότερο γείτονα της Γης για να διαπιστώσουμε αν κάτι τέτοιο όντως ισχύει.

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πως η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι καλυμμένη από ηφαίστεια, ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε αν είναι ενεργά λόγω της πυκνής ατμόσφαιράς της. Τώρα, συνδυάζοντας παλαιότερες παρατηρήσεις από orbiters και εργαστηριακά δεδομένα στη Γη, οι επιστήμονες θεωρούν πως το Idunn Mons, ύψους 2.4 χιλιομέτρων και διαμέτρου 200 χιλιομέτρων, είναι ενεργό εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, ενώ θεωρούν πως μπορεί να εκρήγνυται ακόμα και σήμερα.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένονται αρκετές αποστολές στην Αφροδίτη και η ομάδα επιστημόνων λέει πως “κανείς δε θα εκπλαγεί αν βρούμε ηφαιστειακή δραστηριότητα όταν φτάσουμε εκεί”.

Η Αφροδίτη θεωρείται πως είχε νερό στο παρελθόν, αλλά σήμερα είναι ένα εφιαλτικό τοπίο με όξινη ατμόσφαιρα και επιφάνεια που μπορεί να λιώσει μόλυβδο. Η κυρίαρχη εξήγηση για την εφιαλτική μεταμόρφωση είναι οι ηφαιστειακές εκρήξεις οι οποίες ξεκίνησαν μία κλιματική αλλαγή χωρίς επιστροφή. Και ενώ δεν υπάρχουν απτά στοιχεία πως η Αφροδίτη είναι ενεργή ακόμα ηφαιστειακά, υπάρχουν πολλά έμμεσα στοιχεία όπως η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του θείου.

Για πολλούς επιστήμονες η επιβεβαίωση πως η Αφροδίτη είναι ηφαιστειακά ενεργή είναι απλά μία τυπική διαδικασία και βασίζονται στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές για αν μάθουμε πόσο ενεργή είναι.

Νομίζω πως θα γράψουμε ολοκαίνουρια βιβλία για την Αφροδίτη μόλις φτάσουν αυτές οι αποστολές εκεί. Θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε σήμερα την πλανητική εξέλιξη.