Πρόγονος του ανθρώπου περπατούσε σαν εμάς αλλά σκαρφάλωνε σαν πίθηκος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέος κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξής μας
25 Νοεμβρίου 2021 10:54
Πρόγονος του ανθρώπου περπατούσε σαν εμάς αλλά σκαρφάλωνε σαν πίθηκος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κάποια στιγμή πριν 7 εκατομμύρια χρόνια περίπου, οι πρόγονοι του ανθρώπου στάθηκαν όρθιοι και ξεκίνησαν να περπατούν στα δύο τους πόδια. Αυτή ήταν μία καθοριστική στιγμή στην εξέλιξη και ξεχωρίζει το είδος των Ανθρωπινών από τους υπόλοιπους πιθήκους. Πριν 2 εκατομμύρια χρόνια γίναμε πλήρως δίποδοι, αλλά μερικά εξελικτικά βήματα που μας οδήγησαν εκεί παραμένουν άγνωστα. Τώρα, μία νέα έρευνα που ανέλυσε τα απολιθώματα ενός θηλυκού Αυστραλοπίθηκου ονόματι Issa, αποκαλύπτει ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα εξέλιξής μας.

Η Issa περπατούσε σαν άνθρωπος αλλά μπορούσε να σκαρφαλώσει σαν πίθηκος. – Lee Berger, παλαιοανθρωπολόγος του University of the Witwatersrand στη Νότια Αφρική

Για να πετύχουμε την όρθια στάση μας, το σκελετικό σύστημα των πρωτευόντων έπρεπε να αλλάξει από τα πόδια έως τη σπονδυλική στήλη. Το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων έχει κλίση προς τα μέσα, σε αντίθεση με τους πίθηκους. Αυτή η λόρδωση της επιτρέπει να αντέξει το βάρος του πάνω μέρους του σώματός μας.

Η σκελετική δομή της Issa στα δάχτυλά της δείχνει πως ήταν προσαρμοσμένη στο κάθετο σκαρφάλωμα δέντρων ενώ οδοντική ανάλυση έδειξε πως η διατροφή της αποτελούνταν από φρούτα και φύλλα. Ωστόσο ο τρόπος που το μηριαίο οστό συνδέεται με το γόνατο, δείχνει πως μπορούσε να περπατά όρθια. Το 2015 δύο ακόμα απολιθώματα από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης επιβεβαίωσαν πως το είδος της είχε λόρδωση αποδεικνύοντας πως ήταν δίποδο.

Η σπονδυλική στήλη μάς δείχνει πως η Issa μπορούσε να σκαρφαλώσει χρησιμοποιώντας τα άνω άκρα της αποτελεσματικά όπως πολλοί πίθηκοι, αλλά μας δείχνει επίσης πως μπορούσε να περπατήσει στα δύο της πόδια εξαιρετικά καλά.

Το αν το είδος της Issa (A. Sediba) ήταν τελικά ένα εξελικτικό αδιέξοδο ή ήταν απευθείας συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου μένει να εξεταστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τη δική μας ανατομία.

Το κάτω μέρος της σπονδυλικής μας στήλης είναι ευαίσθητο σε τραυματισμό και πόνο σχετιζόμενο με τη στάση μας, την εγκυμοσύνη και την άσκηση (ή την έλλειψη άσκησης). Έτσι, το να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε αυτό το κομμάτι μας μπορεί να μας οδηγήσει στο να μάθουμε πώς να αποτρέπουμε τραυματισμούς και να διατηρούμε μία υγιή πλάτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eLife.