DART: Εκτοξεύτηκε το πρώτο δοκιμαστικό σύστημα πλανητικής άμυνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα προσκρούσει σε αστεροειδή
24 Νοεμβρίου 2021 10:03
DART: Εκτοξεύτηκε το πρώτο δοκιμαστικό σύστημα πλανητικής άμυνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA σε συνεργασία με την SpaceX μόλις εκτόξευσε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αποστολές στη σύγχρονη ιστορία του διαστήματος. Ο Falcon 9 πύραυλος μετέφερε με επιτυχία στο διάστημα το σκάφος Double Asteroid Redirection Test (DART). Όπως αποκαλύπτει και η ονομασία, η NASA θα προσπαθήσει να προσκρούσει το DART στον αστεροειδή Δίμορφο, με σκοπό να διαπιστώσει πόσο μπορεί να αλλάξει η σύγκρουση την ταχύτητα και την τροχιά του.

Πρόκειται για το πρώτο πραγματικό πείραμα για κάποιου είδους πλανητικής άμυνας, στην περίπτωση που ένας αστεροειδής είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Πρόκειται φυσικά και για την πρώτη φορά που ο άνθρωπος επιχειρεί να αλλάξει την πορεία ενός αστεροειδή. Το δυαδικό σύστημα αποτελείται από τον Δίμορφο και τον Δίδυμο και δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, αλλά αυτά που θα μάθουμε από το πείραμα θα είναι κρίσιμα για το μέλλον.

Η NASA έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον 23 αντικείμενα τα οποία μπορεί να συγκρουστούν με τη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και η ανάπτυξη μία στρατηγικής άμυνας είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Αφού ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης, το DART θα ακολουθήσει μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο πριν συναντήσει το Δίμορφο σε απόσταση 10.8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, το Σεπτέμβριο του 2022 και συγκρουστεί μαζί του με ταχύτητα 6.6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η πρόσκρουση αναμένεται να αλλάξει ελάχιστα την ταχύτητα του Δίμορφου – λιγότερο από ένα χιλιοστό το δευτερόλεπτο – αλλάζοντας όμως την τροχιά του γύρω από το Δίδυμο.

Το DART θα αλλάξει την περίοδο της τροχιάς του Δίμορφου πολύ λίγο. Αλλά αυτό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε στην περίπτωση που ένας αστεροειδής ανακαλυφθεί εγκαίρως. – Kelly Fast, γραφείο συντονισμού πλανητικής άμυνας, NASA