Η πλανητική άμυνα είναι γεγονός! Το DART δούλεψε!

Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας
12 Οκτωβρίου 2022 12:13
Η πλανητική άμυνα είναι γεγονός! Το DART δούλεψε!

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί απέναντι σε έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Η NASA ανακοίνωσε πως το πείραμα πέτυχε και το DART κατάφερε να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδή Δίμορφου.

Δύο εβδομάδες συλλογής δεδομένων και αναλύσεων μετά τη σύγκρουση, η NASA επιβεβαίωσε πως η τροχιά του αστεροειδή γύρω από τον Δίδυμο μειώθηκε κατά 32 λεπτά. Το πείραμα της NASA θα θεωρούνταν επιτυχημένο αν το DART κατάφερνε να αλλάξει την τροχιά τους αστεροειδούς κατά 73 δευτερόλεπτα, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα.

Αν ανακαλύπταμε έναν αστεροειδή που απειλούσε τη Γη και μπορούσαμε να τον δούμε αρκετά μακριά, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να του αλλάξουμε πορεία. Η NASA απέδειξε πως μιλάμε σοβαρά για την ασφάλεια του πλανήτη. Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για την πλανητική άμυνα και για όλη την ανθρωπότητα, επιδεικνύοντας τη δέσμευση όλων, από την εξαιρετική ομάδα της NASA μέχρι όλους τους συνεταίρους μας από όλο τον κόσμο. – Bill Nelson, Διευθυντής NASA

Ο Δίμορφος έχει το μέγεθος ενός σταδίου ποδοσφαίρου και είναι αρκετά μικρότερος από τον αστεροειδή που εξαφάνισε το 75% της πολυκυτταρικής ζωής στη Γη πριν 66 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, δεν υπάρχει κανείς αστεροειδής μεγαλύτερος των 140 μέτρων (αρκετά μεγάλος δηλαδή για να καταστρέψει μία πόλη) σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη για τα επόμενα 100 χρόνια. Από αυτούς που γνωρίζουμε βέβαια, καθώς περίπου οι μισοί από τους εκτιμώμενους 25.000 NEOs των 140 μέτρων έχουν ανακαλυφθεί.