Το χτύπημα της NASA στον Δίμορφο απελευθέρωσε ένα σμήνος βράχων (ΕΙΚΟΝΑ)

Κατεβάστε το μοναδικό wallpaper
25 Ιουλίου 2023 10:08
Το χτύπημα της NASA στον Δίμορφο απελευθέρωσε ένα σμήνος βράχων (ΕΙΚΟΝΑ)

Το Σεπτέμβριο του 2022, η αποστολή DART της NASA έριξε με μεγάλη ταχύτητα ένα σκάφος στον αστεροειδή Δίμορφο για να παρατηρήσουν οι επιστήμονες αν μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά ενός αστεροειδή, με απώτερο στόχο την προστασία της Γης από έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς αυτήν.

Τώρα, μία νέα παρατήρηση, βρήκε ένα σμήνος βράχων γύρω από τον αστεροειδή, τα οποία απελευθερώθηκαν από τη σύγκρουση. Οι νέες εικόνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τα αποτελέσματα της DART και να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές παρόμοιες αποστολές στο μέλλον.

Πρόκειται για μία εκπληκτική παρατήρηση, πολύ καλύτερη από αυτήν που ελπίζαμε. Βλέπουμε ένα νέφος βράχων να μεταφέρουν μάζα και ενέργεια μακριά από το στόχο της σύγκρουσης. Ο αριθμός τους, το μέγεθός τους και το σχήμα τους, μάς δείχνει πως προήλθαν από την επιφάνεια του Δίμορφου μετά τη σύγκρουση. Αυτό μάς αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει όταν χτυπάς έναν αστεροειδή και βλέπεις τα υλικά που παράγονται. Οι βράχοι αυτοί είναι από τα πιο αχνά αντικείμενα που έχουμε εντοπίσει ποτέ στο Ηλιακό μας σύστημα. – David Jewitt, πλανητικός επιστήμονας του University of California

Το πείραμα του DART ήταν μία πρωτοφανής επιτυχία. Αν και ο Δίμορφος παραμένει σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο, η τροχιά των 7.9 ωρών έχει μειωθεί κατά 33 λεπτά, πολύ περισσότερο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, αποδεικνύοντας πως η εκτροπή ενός αστεροειδούς με κινητική ενέργεια είναι εφικτή. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν τον αστεροειδή για να ανακαλύψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Το Hubble εντόπισε 37 βράχους οι οποίοι κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως 6.7 μέτρα, κινούμενοι αργά, μακριά από τον αστεροειδή με ταχύτητα 1 χιλιομέτρου την ώρα. Το διαστημικό σκάφος Hera που θα εκτοξευθεί το 2024, θα επισκεφθεί τον Δίμορφο για να μελετήσει από κοντά τα αποτελέσματα της σύγκρουσης.

Το σμήνος βράχων θα συνεχίσει μάλλον να επεκτείνεται όταν φτάσει εκεί η Hera. Είναι σαν ένα πολύ αργά επεκτεινόμενο σμήνος μελισσών το οποίο τελικά θα επεκταθεί στην τροχιά των δύο αστεροειδών γύρω από τον Ήλιο.

Μπορείτε να κατεβάσετε για wallpaper την εικόνα που κατέγραψε το Hubble και βλέπετε παρακάτω, με ανάλυση 2048x1536, από αυτό εδώ το link.