Ένα ατύχημα καθυστερεί περαιτέρω την εκτόξευση του James Webb Space Telescope

Οι τεχνικοί ελέγχουν για τυχόν ζημιές
23 Νοεμβρίου 2021 09:15
Ένα ατύχημα καθυστερεί περαιτέρω την εκτόξευση του James Webb Space Telescope

Το James Webb Space Telescope έλαβε μία ακόμα αναβολή στην προγραμματισμένη εκτόξευσή του στις 18 Δεκεμβρίου. Ευτυχώς αυτή τη φορά η καθυστέρηση είναι μόλις μερικών ημερών και η νέα ημερομηνία είναι στις 22 Δεκεμβρίου. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ένα περιστατικό που σημειώθηκε όσο οι τεχνικοί ετοίμαζαν το τηλεσκόπιο για να προσαρμοστεί στο πύραυλο Ariane 5, ο οποίος θα το μεταφέρει στο διάστημα.

Μία ξαφνική και μη προγραμματισμένη απελευθέρωση ενός βραχίονα συγκράτησης – ο οποίος ασφαλίζει το Webb στον πύραυλο – προκάλεσε δονήσεις σε όλο το σώμα του τηλεσκοπίου.

Το συμβούλιο της NASA συνεδρίασε αμέσως και αποφάσισε επιπλέον δοκιμές για να διασφαλίσει πως το περιστατικό δεν έχει προκαλέσει ζημιά στον ευαίσθητο εξοπλισμό του JWST. Θα προσφέρει νέα ανακοίνωση όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές στο τέλος της εβδομάδας.

Ο διάδοχος του Hubble έχει περάσει από ένα Γολγοθά καθυστερήσεων. Όταν η NASA ξεκίνησε να το αναπτύσσει το 1996, ανέμενε να το θέσει σε τροχιά μέχρι το 2007. Το 2005 όμως το σχεδίασε από την αρχή και το τηλεσκόπιο θεωρήθηκε ολοκληρωμένο το 2016. Η πολύπλοκη φύση του όμως επέτρεψε τη συναρμολόγησή του μόλις το 2019, με την πανδημία τότε να προσφέρει ένα νέο γύρο προβλημάτων και καθυστερήσεων.