Εντοπίσαμε αστεροειδή με την ταχύτερη τροχιά στο Ηλιακό Σύστημα

Δε θα βρίσκεται εκεί όμως για πάντα
15 Νοεμβρίου 2021 08:41
Εντοπίσαμε αστεροειδή με την ταχύτερη τροχιά στο Ηλιακό Σύστημα

Ανακαλύφθηκε ένας νέος αστεροειδής ο οποίος έχει την ταχύτερη τροχιά γύρω από τον Ήλιο και τον ξεπερνά μόνο ένας πλανήτης, ο Ερμής. Ο αστεροειδής 2021 PH27 χρειάζεται μόλις 113 μέρες για να ολοκληρώσει μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, έχοντας μία ασταθή ελλειπτική τροχιά. Στο κοντινότερό του σημείο, φτάνει αρκετά κοντά στον Ήλιο για να αναπτύξει θερμοκρασίες έως 480 βαθμούς Κελσίου, ενώ η τροχιά του διασταυρώνεται στο άλλο άκρο με τις τροχιές του Ερμή και της Αφροδίτης.

Η ύπαρξή του όμως έχει ημερομηνία λήξης, αφού εκτιμάται πως μέσα σε ένα εκατομμύριο χρόνια είτε θα εκτοξευτεί από την τωρινή τροχιά του, είτε θα καταστραφεί από σύγκρουση με τους δύο πλανήτες ή τον Ήλιο.

Το πιθανότερο είναι ο 2021 PH27 να προήλθε από την Κύρια Ζώνη Αστεροειδών μεταξύ Δία και Άρη και η βαρύτητα των εσωτερικών πλανητών να διαμόρφωσαν την τωρινή τροχιά του. Αν και βάσει της μεγάλης γωνίας κλίσης 32 μοιρών δεν αποκλείεται να προήλθε από το εξωτερικό Ηλιακό σύστημα και να παγιδεύτηκε στο εσωτερικό.

Τέτοιου είδους αστεροειδείς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στον Ήλιο όταν κοιτάμε τον ουρανό. Η καλύτερη στιγμή για τον εντοπισμό τους είναι λίγο πριν την ανατολή ή λίγο μετά τη δύση, όταν ο αστεροειδής φωτίζεται από τον Ήλιο, αλλά η φωτεινότητά του άστρου μας δεν καλύπτει τον αστεροειδή.

Το μέγεθός του είναι περίπου 1 χιλιόμετρο. Τώρα βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο και δε θα μπορέσουμε να έχουμε μία νέα εικόνα του πριν την επόμενη χρονιά.

Tags: