Η ποσότητα τροφής των μεγάλων φαλαινών έλυσε το παράδοξο του κριλ

Τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε
07 Νοεμβρίου 2021 11:46
Η ποσότητα τροφής των μεγάλων φαλαινών έλυσε το παράδοξο του κριλ

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει γιατί οι μεγάλες φάλαινες είναι τόσο σημαντικές για το θαλάσσιο περιβάλλον, λύνοντας ταυτόχρονα το παράδοξο του κριλ.

Από το 1900 έως το 1970, η βιομηχανική αλιεία εξαφάνισε περίπου 1.5 εκατομμύριο μεγάλες φάλαινες γύρω από την ανταρκτική. Οι επιστήμονες τη δεκαετία του ’70 υπέθεσαν πως χωρίς τις φάλαινες, ο πληθυσμός των ψαριών και του κριλ (ζωοπλαγκτόν) θα σημείωνε ραγδαία αύξηση μέχρι άλλοι θηρευτές να αναπληρώσουν το κενό. Ωστόσο μέσα στα επόμενα 50 χρόνια είδαν μία ραγδαία μείωση και το οικοσύστημα ποτέ δεν επανήλθε στο κανονικό. Μάλιστα η μεγαλύτερη μείωση στη βιομάζα κριλ σημειώθηκε σε περιοχές όπου σκοτώθηκαν οι περισσότερες φάλαινες.

Έως τώρα ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε μία εικόνα του πώς τρώνε οι μεγάλες φάλαινες καθώς δεν μπορούν να κρατηθούν σε αιχμαλωσία και τρέφονται σε μεγάλα βάθη στον ωκεανό. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν αισθητήρες που εντοπίζουν ψάρια και κριλ καθώς τα τρώνε οι φάλαινες και ενσωματώθηκαν σε 321 φάλαινες όπως στο βίντεο παρακάτω.

Έτσι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι φάλαινες τρώνε 3 φορές μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό που πιστεύαμε. Πριν την υπεραλίευση δηλαδή, οι φάλαινες έτρωγαν 400 εκατομμύρια τόνους κριλ το χρόνο, πολύ περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε, ενώ η ποσότητα αυτή είναι η διπλάσια από τα κριλ που έχουν μείνει τώρα στην Ανταρκτική.

Καθώς οι φάλαινες λοιπόν τρώνε και αφοδεύουν, αναδιανέμουν το σίδηρο προς την επιφάνεια του ωκεανού, κάνοντάς το διαθέσιμο για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του καταναλώνεται από το κριλ το οποίο τρώνε οι φάλαινες. Χωρίς τις φάλαινες, ο σίδηρος πέφτει στον πυθμένα του ωκεανού επηρεάζοντας το οικοσύστημα.

Η αποκατάσταση του πληθυσμού των φαλαινών θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η αλίευση φαλαινών σήμερα δεν έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στον πληθυσμό τους επειδή η κλίμακα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά πολλές περισσότερες φάλαινες – εκατοντάδες χιλιάδες – σκοτώνονται κατά λάθος από ανθρώπους, είτε επειδή τις χτυπάνε με πλοία ή επειδή μπλέκουν στα δίχτυα. – Matthew Savoca, Hopkins Marine Station

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Tags: