Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εικόνα βακτηρίου που έχουμε μέχρι σήμερα

Αποκαλύπτεται η περίπλοκη προστατευτική στοιβάδα
07 Νοεμβρίου 2021 11:18
Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εικόνα βακτηρίου που έχουμε μέχρι σήμερα

Ερευνητές χρησιμοποιώντας πανίσχυρα μικροσκόπια, είδαν την πιο λεπτομερή εικόνα βακτηρίου που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Το Escherichia coli έχει μία εξωτερική μεμβράνη που το προστατεύει και περιλαμβάνει πρωτεΐνες και τοξίνες.

Η εξωτερική μεμβράνη είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τα αντιβιωτικά και είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά στις φαρμακευτικές αγωγές. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργεί αυτό το εμπόδιο, για αυτό το λόγο πρέπει να το μελετήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια. Μελετώντας ζωντανά βακτήρια από μοριακό έως κυτταρικό επίπεδο, μπορούμε να δούμε πώς η μεμβράνη των πρωτεϊνών σχηματίζει ένα δίκτυο το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του βακτηρίου, αφήνοντας μικρά κενά για λιπίδια που δεν περιλαμβάνουν πρωτεΐνες. – Bart Hoogenboom, βιοφυσικός University College London

Αυτός ο διαχωρισμός λιπιδίων και δικτύων πρωτεϊνών πολλές φορές δημιουργεί ρωγμές στην πανοπλία των βακτηρίων. Τώρα η ομάδα θα ερευνήσει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να ξεπεράσουμε την αντιμικροβιακή αντίσταση σε βακτήρια όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.