Η νέα πολιτική ιδιωτικότητας της Apple έχει κοστίσει χρυσάφι στις social media εταιρίες

Χάνουν δισεκατομμύρια
01 Νοεμβρίου 2021 10:43
Η νέα πολιτική ιδιωτικότητας της Apple έχει κοστίσει χρυσάφι στις social media εταιρίες

Όταν η Apple εισήγαγε το App Tracking Transparency (ATT) με το iOS 14.5, οι social media εταιρίες όπως το Facebook, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους τονίζοντας πως θα επηρέαζε σημαντικά τα έσοδά τους από διαφημίσεις. Μήνες αργότερα, φαίνεται πως οι ανησυχίες τους ήταν βάσιμες, καθώς ένα ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει πως το χαρακτηριστικό έχει κοστίσει έως τώρα έσοδα $10 δισεκατομμυρίων στις εταιρίες.

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε αναφορά της εταιρίας τεχνολογίας διαφημίσεων Lotame, η οποία αποκάλυψε πως τα διαφημιστικά έσοδα για το Facebook, το YouTube, το Twitter και το Snap έχουν πέσει 12% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας σε αξία τα $9.85 δις.

Ο COO της Lotame, Mike Woosley, τόνισε πως το χαρακτηριστικό της Apple έκανε τις διαφημίσεις λιγότερο αποτελεσματικές δίνοντας ένα παράδειγμα. Μία εταιρία εσωρούχων η οποία στοχεύει συνήθως άντρες, ξόδευε $5 για να παραδοθεί η διαφήμισή της σε 1.000 άντρες. Αλλά εξαιτίας του ATT, η Apple αποκρύπτει τις πληροφορίες του χρήστη και η εταιρία πρέπει να ξοδέψει τα διπλάσια, επειδή δε γνωρίζει αν οι 1.000 άνθρωποι που στοχεύτηκαν από τη διαφήμιση είναι άντρες. Έτσι, στοχεύει 2.000 ανθρώπους με την ελπίδα πως το 50% αυτών θα είναι ο δημογραφικός της στόχος.

Το ATT προσφέρει στους χρήστες iOS την επιλογή να μην επιτρέπουν στις εφαρμογές να παρακολουθούν την online δραστηριότητά τους ή τη δραστηριότητά τους σε άλλες εφαρμογές. Από τις τέσσερις social media εταιρίες που αναφέρθηκαν, το Facebook είδε τη μεγαλύτερη πτώση σε διαφημιστικά έσοδα, ξεπερνώντας τα $8 δις. Ωστόσο ποσοστιαία το Snap είχε χειρότερες επιδόσεις επειδή υπάρχει αποκλειστικά σε smartphones.

Σύμφωνα με ειδικούς, η πτώση εσόδων θα συνεχιστεί, αφού οι social media εταιρίες θα χρειαστούν χρόνο για να αναπτύξουν νέα εργαλεία και πλαίσια λειτουργίας, καθώς πρέπει να “αναπτυχθούν από το μηδέν και να ελεγχθούν ενταντικά πριν εφαρμοστούν στους χρήστες”.

Ο CFO του Facebook, David Wehner, δήλωσε πως το ATT είναι πρόκληση και πως “προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση από αυτό που περιμέναμε”. Όσο για την Alphabet, διαθέτει ήδη αρκετά δεδομένα χρηστών από μόνη της για να μη χρειάζεται να παρακολουθήσει τους χρήστες μέσα από τρίτες εφαρμογές και έτσι οι επιπτώσεις σε αυτήν ήταν μηδαμινές.

Από την άλλη, η Apple είδε τις διαφημιστικές της υπηρεσίες να βελτιώνονται στα $18.3 δισεκατομμύρια το τελευταίο τρίμηνο, προκαλώντας σχόλια για υποκρισία από τον ανταγωνισμό.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλτρουιστικό. Η Apple τα πήγε περίφημα στο να μετατρέψει την ιδιωτικότητα σε ένα σόου δημοσίων σχέσεων, αλλά δε θα το έκανε αν δεν υπήρχαν τα χρήματα στη μέση. – Cory Muchbach, COO της BlueConic