Η Apple φέρνει μπελάδες σε Facebook και Google με το επόμενο update

Απειλεί τα κέρδη τους
29 Ιανουαρίου 2021 08:47
Η Apple φέρνει μπελάδες σε Facebook και Google με το επόμενο update

Τα νέα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας θα έρθουν με την επόμενη αναβάθμιση του iOS 14 η οποία ήδη είναι live ως beta και θα έρθει σε όλους τους χρήστες κάποια στιγμή την άνοιξη. Η αναβάθμιση υποχρεώνει τους developers να ζητούν άδεια από το χρήστη για να ανιχνεύουν τις δραστηριότητές τους, έτσι ώστε να “σερβίρουν” στοχευμένες διαφημίσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό θα ερχόταν απευθείας με την έλευση του iOS 14, ωστόσο μεταφέρθηκε για αργότερα για να δοθεί χρόνος στους developers να συμμορφωθούν.

Το App Tracking Transparency λοιπόν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα κέρδη των υπόλοιπων τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Google και το Facebook. Έως τώρα, οι εταιρίες αυτές γνώριζαν πότε ψάχνετε για ένα προϊόν σε ένα site ή μία εφαρμογή και σας πρόσφεραν το ίδιο προϊόν ως διαφήμιση σε άλλο site ή εφαρμογή, μέσω του Identifier for Advertisers (IDFA), τα οποία είναι δεδομένα που συλλέγει η πρώτη εφαρμογή και τα μοιράζεται με τη δεύτερη. Αυτό επιτρέπει στις εφαρμογές και τα sites να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις και να μετρούν πόσο πετυχημένη ήταν η διαφήμιση, αν τελικά αγοράσατε το προϊόν που είδατε στο Instagram ή στο Google Chrome.

Πλέον οι εφαρμογές στο iOS θα πρέπει να έχουν τη συναίνεσή σας για να μπορούν να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται IDFA δεδομένα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουν άλλες πληροφορίες για να συλλέξουν δεδομένα με σκοπό τη διαφήμιση, δε θα μπορούν να τα μοιραστούν με άλλη εταιρία.

Η Apple σκοπεύει να αστυνομεύσει αυστηρά τους νέους κανονισμούς και θα απαγορεύει στους developers να μην προσφέρουν τις πλήρεις δυνατότητες της εφαρμογής αν κάποιος επιλέξει να μη μοιραστεί τα δεδομένα του. Οι developers απαγορεύεται επίσης να χρεώνουν με χρήματα τον καταναλωτή αν επιλέξει να μη μοιραστεί τα δεδομένα του ή να του προσφέρουν in-app αγαθά για να επιλέξει να τα μοιραστεί. Κάθε εφαρμογή που θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει το IDFA με άλλες πληροφορίες αναγνώρισης και ανίχνευσης, όπως μία email διεύθυνση, θα παραβιάσει τους κανονισμούς. Να σημειωθεί πως οι κανόνες ισχύουν και για τις ίδιες τις εφαρμογές της Apple.

Οι επιπτώσεις από αυτήν την τακτική είναι ανυπολόγιστες, καθώς θα διαλύσει τα ad networks και σίγουρα οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι το Facebook και η Google. Ο Mark Zuckerberg δήλωσε:

Η Apple έχει κάθε κίνητρο να χρησιμοποιήσει την επικρατούσα πλατφόρμα της για να παρεμποδίσει τον τρόπο που λειτουργούν οι δικές μας και άλλες εφαρμογές, κάτι που κάνουν συχνά για να ευνοήσουν τις δικές τους. Αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων αλλαγών του iOS 14. Η Apple μπορεί να λέει πως το κάνει αυτό για να βοηθήσει τους ανθρώπους αλλά οι κινήσεις της ξεκάθαρα ανιχνεύουν τα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε η Apple, η μέση εφαρμογή κινητού περιέχει έξι trackers οι οποίοι μοιράζονται τα δεδομένα σας με άλλες εφαρμογές.

Ένα περίπλοκο οικοσύστημα από websites, εφαρμογές, εταιρίες social media, έμποροι δεδομένων και τεχνολογικές εταιρίες διαφημίσεων, ανιχνεύουν τους χρήστες online και offline, συγκεντρώνοντας τα προσωπικά τους δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αλληλοσυμπληρώνονται, μοιράζονται, συγκεντρώνονται και νομισματοποιούνται, τροφοδοτώντας μία βιομηχανία $227 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, όσο οι άνθρωποι ζουν την καθημερινότητά τους, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν ή χωρίς την άδειά τους.