Η Κίνα έστειλε τρεις ακόμα ταϊκοναύτες στο νέο της διαστημικό σταθμό Tianhe (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα παραμείνουν εκεί για έξι μήνες
16 Οκτωβρίου 2021 09:37
Η Κίνα έστειλε τρεις ακόμα ταϊκοναύτες στο νέο της διαστημικό σταθμό Tianhe (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις ταϊκοναύτες της Κίνας εκτοξεύτηκαν σήμερα με την αποστολή Shenzhou 13 και πριν λίγο έφτασαν με ασφάλεια στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tianhe. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αποστολή της Κίνας στο διάστημα, μιας και οι τρεις ταϊκοναύτες θα παραμείνουν εκεί για έξι ολόκληρους μήνες.

Το πλήρωμα αποτελείται από δύο άντρες και μία γυναίκα, τους Zhai Zhigang, Wang Yaping και Ye Guangfu. Ο Zhai έχει βρεθεί ξανά στο διάστημα πραγματοποιώντας τον πρώτο διαστημικό περίπατο για την Κίνα το 2008 με την αποστολή Shenzhou 7. Όσο για την Wang, αυτή θα είναι η δεύτερη αποστολή της στο διάστημα και θα είναι η πρώτη γυναίκα που επισκέπτεται τον Tianhe.

Κατά την εξάμηνη παραμονή του, το πλήρωμα θα δοκιμάσει νέες τεχνολογίες για την κατασκευή του Tiangong, της τελικής μορφής του Tianhe με δύο ακόμα modules. Θα πραγματοποιήσουν και μερικούς διαστημικούς περιπάτους για να προσθέσουν ένα ρομποτικό βραχίονα.

Το πλήρωμα βρέθηκε στο σταθμό έξι ώρες περίπου μετά την εκτόξευση.

Η αποστολή Shenzhou 13 είναι η πέμπτη αποστολή αυτής της χρονιάς για την κατασκευή του διαστημικού σταθμού, από ένα σύνολο 11 αποστολών μέχρι και το 2022.

Όταν ολοκληρωθεί, ο σταθμός Tiangong με τα τρία modules θα ζυγίζει 66 τόνους και θα μπορεί να φιλοξενεί έως 6 αστροναύτες σε τροχιά 450 χιλιομέτρων από τη Γη. Σε δεύτερο χρόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο της Κίνας (CSST) θα εκτοξευτεί στην ίδια τροχιά με το διαστημικό σταθμό για να μπορεί να συνδέεται με αυτόν για λόγους συντήρησης.