Οργή της Κίνας για παρολίγο σύγκρουση διαστημικού σταθμού με δορυφόρο Starlink

Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη
28 Δεκεμβρίου 2021 09:00
Οργή της Κίνας για παρολίγο σύγκρουση διαστημικού σταθμού με δορυφόρο Starlink

Ο Elon Musk βρίσκεται στο στόχαστρο των Κινέζων πολιτών στα social media, επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των Κινέζων αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό της χώρας με τους δορυφόρους της Starlink. Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η Κίνα στο Office for Outer Space Affairs των Ηνωμένων Εθνών (UNOOSA), ο κινεζικός διαστημικός σταθμός είχε δύο “κοντινές επαφές” με δορυφόρους Starlink.

Η επιστολή παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη αυτό το μήνα και αφορά δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου.

Για λόγους ασφαλείας, ο Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός εφάρμοσε προληπτικές κινήσεις αποφυγής.

Μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος  Κινέζοι πολίτες έσπευσαν να κατακρίνουν τη στάση της SpaceX για το διαστημικό χώρο αλλά και τον ίδιο τον Elon Musk. Οι χαρακτηρισμοί ποικίλουν για τους Starlink δορυφόρους, από “διαστημικά σκουπίδια” μέχρι “διαστημικά όπλα που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία του Musk με τον αμερικανικό στρατό”, ενώ οι περισσότεροι ανησυχούν πως ο τεράστιος αριθμός δορυφόρων θα έχει κόστος για την ανθρωπότητα καθώς θα έρθει η στιγμή που δε θα μπορούμε να βγούμε σε τροχιά από τα διαστημικά συντρίμμια που θα βρίσκονται εκεί πάνω.

Επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τους 30.000 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά. Μόνο η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.900 για το δίκτυο Starlink και σκοπεύει να εκτοξεύσει χιλιάδες ακόμα.