Το James Webb Space Telescope της NASA έφτασε στη Νότια Αμερική (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την εκτόξευση
13 Οκτωβρίου 2021 11:40
Το James Webb Space Telescope της NASA έφτασε στη Νότια Αμερική (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από δύο δεκαετίες καθυστερήσεων, ο διάδοχος του Hubble, το James Webb Space Telescope, έφτασε επιτέλους στη Γαλλική Γουιάνα της Νότιας Αμερικής, από όπου θα εκτοξευτεί αργότερα μέσα στη χρονιά. Το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο διαστημικό παρατηρητήριο του κόσμου χρειάστηκε ένα μήνα για να διπλωθεί και να χωρέσει στο ειδικά κατασκευασμένο πλοίο για τη μεταφορά. Μετά από 16 μέρες στη θάλασσα, το καράβι διέσχισε μέσω του Παναμά απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από την Καλιφόρνια στο Port de Pariacabo στον ποταμό Kourou, στην βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Το JWST διέσχισε με αστυνομική συνοδεία 42 χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της Northrop Grumman στο στρατιωτικό ναύσταθμο του Redondo Beach, όπου φορτώθηκε στο MN Colibri. Η ημερομηνία της θαλάσσιας μεταφοράς του JWST κρατήθηκε υπό άκρα μυστικότητα καθώς υπήρχαν φόβοι πως το πλοίο θα πέσει θύμα πειρατών.

Το JWST είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα, σχεδιασμένο να αλλάξει την άποψή μας για το σύμπαν και να μας προσφέρει εκπληκτική επιστήμη. Το Webb θα κοιτάξει 13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, όταν το φως δημιουργήθηκε αμέσως μετά το big bang, με τη δύναμη να δείξει στην ανθρωπότητα τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος. Είμαστε πολύ κοντά στο να αποκαλύψουμε τα μυστήρια του σύμπαντος, χάρη στις ικανότητες της εκπληκτικής μας ομάδας. – Bill Nelson, Διοικητής NASA