Θαλάσσιο drone καταγράφει για πρώτη φορά video μέσα από τον τυφώνα Sam

Εντυπωσιακά πλάνα από τη μανία της φύσης
03 Οκτωβρίου 2021 09:38
Θαλάσσιο drone καταγράφει για πρώτη φορά video μέσα από τον τυφώνα Sam

Η αμερικανική National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα που έχουν καταγραφεί ποτέ από θαλάσσιο drone μέσα σε τυφώνα. Συγκεκριμένα, το Saildrone Explorer SD 1045 βρέθηκε μέσα στον τυφώνα Sam, ενός τροπικού κυκλώνα κατηγορίας 4 με ανέμους που έφταναν τα 200 χλμ/ώρα και κύματα που ξεπερνούσαν τα 15 μέτρα.

Το drone αυτό είναι ένα από πέντε της κατηγορίας του που αναπτύχθηκαν στον Ατλαντικό ωκεανό κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων, για να μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και να αναπτύξουμε καλύτερα μοντέλα πρόβλεψης.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από θαλάσσια drones αναμένουμε να βελτιώσουμε τα μοντέλα πρόβλεψης για να προβλέπουμε την απότομη αύξηση έντασης των τυφώνων. Αυτή η αύξηση της έντασης, όταν ένας τυφώνας δηλαδή ενισχύεται μέσα σε λίγες ώρες, είναι μία σοβαρή απειλή για τις παράκτιες κοινότητες. Τα νέα δεδομένα από τα drones και άλλα μη επανδρωμένα συστήματα που χρησιμοποιεί η NOAA, μας βοηθούν να προβλέψουμε καλύτερα τις δυνάμεις που τροφοδοτούν τους τυφώνες και θα μπορούμε να ειδοποιήσουμε αυτές τις κοινότητες νωρίτερα.