Νέα έρευνα βρίσκει μικροπλαστικά στα κόπρανα βρεφών

Περισσότερα μάλιστα από αυτά των ενηλίκων
26 Σεπτεμβρίου 2021 10:33
Νέα έρευνα βρίσκει μικροπλαστικά στα κόπρανα βρεφών

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, ενώ ξέρουμε πλέον πως βρίσκονται και στο σώμα μας από τις τροφές που καταναλώνουμε. Μία νέα μελέτη όμως έρχεται να δείξει πως τα βρέφη έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στο έντερό τους από ότι οι ενήλικες που ζουν στην ίδια περιοχή. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, περισσότερα μικροπλαστικά βρέθηκαν στα κόπρανα έξι βρεφών ενός έτους από ότι στα κόπρανα δέκα ενηλίκων.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως τα βρέφη έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε μικροπλαστικά από ότι οι ενήλικες και αυτό ίσως να έχει να κάνει με τον πλαστικό κόσμο που τα περιβάλλει όπως πιπίλες, μπιμπερό και πλαστικά παιχνίδια που τα βρέφη μασουλάνε όσο βγάζουν δόντια. Τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και οι επιστήμονες καλούν σε περαιτέρω έρευνα, ειδικότερα των επιπτώσεων στην υγεία των βρεφών οι οποίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές από αυτές στους ενήλικες.

Τα δεδομένα μας παρέχουν τις βασικές αποδείξεις για την έκθεση των βρεφών σε μικροπλαστικά και υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν τα ευρήματά μας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ίσως να μην είναι τόσο αθώες όσο νομίζαμε, καθώς μπορούν να διαπεράσουν τις μεμβράνες των κυττάρων και να μπουν στο κυκλοφορικό μας σύστημα, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των κυττάρων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες ερεύνησαν δύο τύπους πλαστικών, το PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) που βρίσκουμε στις συσκευασίες τροφίμων και σε ρούχα και το PC (πολυανθρακικό) που βρίσκουμε σε παιχνίδια και μπουκάλια. Κάθε δείγμα κοπράνων περιείχε τουλάχιστον ένα τύπο πλαστικού αλλά αυτό που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες ήταν η διαφορά μεταξύ ενηλίκων και βρεφών, αφού οι συγκεντρώσεις στα βρέφη ήταν δεκαπλάσιες από τους ενήλικες.

Οι συγκεντρώσεις PET ήταν σημαντικά υψηλότερες στα κόπρανα των βρεφών, ενώ οι συγκεντρώσεις PC δεν είχαν σημαντικές διαφορές. Τα μικροπλαστικά που μετρήθηκαν στα κόπρανα των βρεφών και των ενηλίκων θεωρούμε πως προέρχονται κυρίως από διατροφικές πηγές.

Τα ενός έτους βρέφη είναι γνωστό πως έχουν συχνά στο στόμα τους πλαστικά προϊόντα και ρούχα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως το γάλα που προετοιμάζεται σε PP (πολυπροπυλένιο) μπουκάλια απελευθερώνει εκατομμύρια μικροπλαστικά και πολλές βρεφικές τροφές βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες που συνιστούν ακόμα μία πηγή έκθεσης για τα βρέφη. Ακόμα και τα υφάσματα είναι πηγή PET μικροπλαστικών. Τα βρέφη συχνά μασάνε ρούχα και έτσι η έκθεση σε αυτήν την ηλικία από μικροπλαστικά που υπάρχουν σε υφάσματα είναι ένα θέμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως το δείγμα της έρευνας είναι πολύ μικρό για να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα για αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ βρεφών και ενηλίκων και καλούν για περισσότερη έρευνα στο θέμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters.