Η LEGO ακυρώνει το ανακυκλωμένο πλαστικό για τα τουβλάκια της, επειδή δε θα βοηθήσουν τον πλανήτη

Παρά την αρχική ανακοίνωση να χρησιμοποιήσει βιώσιμα υλικά
26 Σεπτεμβρίου 2023 00:36
Η LEGO ακυρώνει το ανακυκλωμένο πλαστικό για τα τουβλάκια της, επειδή δε θα βοηθήσουν τον πλανήτη

Η LEGO, είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής παιχνιδιών του κόσμου και έκανε μια απρόσμενη ανακοίνωση αναφορικά με τα σχέδιά της για πιο βιώσιμα τουβλάκια LEGO. 

Συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι δε θα χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο πλαστικό μπουκαλιών για να κατασκευάσει τα διάσημα σε όλον τον πλανήτη τουβλάκια της, επικαλούμενη περιβαλλοντικές αλλά και ποιοτικές ανησυχίες. Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών από την αρχική της υπόσχεση τον Ιούνιο του 2021 για τη δημιουργία τουβλακίων που θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Τότε είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο τούβλο κατασκευασμένο από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο ήταν μέρος ενός φιλόδοξου στόχου της LEGO να κατασκευάσει όλα τα προϊόντα της από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2030. 

Ωστόσο, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δοκιμών και πειραματισμών με πάνω από 250 παραλλαγές υλικών PET και εκατοντάδες άλλες συνθέσεις πλαστικών, η Lego διαπίστωσε ότι η χρήση ανακυκλωμένου PET δεν μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός βιώσιμου υλικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Niels Christiansen, δήλωσε στους Financial Times ότι δεν υπάρχει κανένα "μαγικό υλικό" για την επίλυση των προκλήσεων βιωσιμότητας της εταιρείας. "Δοκιμάσαμε εκατοντάδες και εκατοντάδες υλικά. Απλώς δεν ήταν δυνατόν να βρούμε ένα τέτοιο υλικό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Lego δήλωσε ότι παραμένει "πλήρως δεσμευμένη" να κατασκευάζει τα τουβλάκια της από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2030 και ότι επενδύει περισσότερα από 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας έως το 2025. Επί του παρόντος δοκιμάζει και αναπτύσσει τούβλα κατασκευασμένα από "μια σειρά εναλλακτικών βιώσιμων υλικών".

Ο δανέζικος κολοσσός παιχνιδιών ανέφερε θα συνεχίσει να μοιράζεται την πρόοδό του και τα συμπεράσματα με τους fans και τα ενδιαφερόμενα μέλη του, καθώς εργάζεται για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Καλωσορίζει επίσης τα σχόλια και τις προτάσεις από οποιονδήποτε θέλει να τη βοηθήσει να δημιουργήσει έναν πιο θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.