Ανακαλύψαμε πάνω από 450 νέα αντικείμενα στο Ηλιακό μας σύστημα

Μία έρευνα έξι ετών
14 Σεπτεμβρίου 2021 09:30
Ανακαλύψαμε πάνω από 450 νέα αντικείμενα στο Ηλιακό μας σύστημα

Πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, υπάρχει μία σκοτεινή παγωμένη ζώνη ουράνιων σωμάτων που ονομάζεται Ζώνη του Κάιπερ και παραμένει λίγο-πολύ ανέγγιχτη από τότε που δημιουργήθηκε το Ηλιακό σύστημα. Η απόσταση όμως και η έλλειψη φωτός μας δυσκολεύουν να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς βρίσκεται εκεί έξω.

Με μία νέα έρευνα των αστρονόμων όμως κατάφεραν να ταυτοποιηθούν 815 Μεταποσειδώνια αντικειμενα (TNOs), 461 από τα οποία ανακαλύψαμε για πρώτη φορά. Κι αν ακούγονται λίγα, πρόκειται για μία σημαντική αύξηση από τα 3.000 που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα πώς σχηματίστηκε το Ηλιακό σύστημα ή ακόμα και να ψάξουμε καλύτερα για τον κρυφό Πλανήτη Εννιά.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κατάλογο TNO που προέρχεται από μία και μόνο έρευνα, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος κατάλογος με φωτομετρία πολλών συχνοτήτων.

Αυτή η μακρινή πλευρά του Ηλιακού μας συστήματος ενθουσιάζει τους αστρονόμους, καθώς πιστεύουν πως τα TNOs συγκρατούν ακόμη τις δυναμικές του πρωτόγονου Ηλιακού συστήματος, όταν οι πλανήτες ακόμα σχηματίζονταν και το σύστημα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Καθώς οι μεγάλοι πλανήτες έμπαιναν στη θέση τους, επηρέαζαν βαρυτικά τα TNOs. Έτσι, μελετώντας τις τροχιές τους μπορούμε να αναπαράγουμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και τα έφεραν εδώ που είναι σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο arXiv.