Perseverance: Ο Άρης είχε νερό για περίοδο ικανή να αναπτυχθεί ζωή

Σημαντικά τα ευρήματα του rover
12 Σεπτεμβρίου 2021 10:43
Perseverance: Ο Άρης είχε νερό για περίοδο ικανή να αναπτυχθεί ζωή

Το Perseverance rover κατάφερε πριν λίγες μέρες να πάρει ένα δείγμα βράχου και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μία πρώτη ανάλυση των δειγμάτων μας δείχνει πως η παρουσία του νερού στον κρατήρα Jezero υπήρχε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες, καθώς υποδεικνύει πως η παρουσία νερού στον Άρη ήταν αρκετά σταθερή για να μπορέσει να αναπτυχθεί μικροβιακή ζωή.

Η ομάδα εντόπισε επίσης άλατα τα οποία μάλλον σχηματίστηκαν όταν το νερό ερχόταν σε επαφή με το συγκεκριμένο βράχο. Τα δύο δείγματα που έχουμε έως τώρα προέρχονται από τον ίδιο βράχο και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα δείγματα από διαφορετικές τοποθεσίες για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη.

Φαίνεται πως οι πρώτοι βράχοι αποκαλύπτουν την πιθανότητα ενός περιβάλλοντος που υποστήριζε ζωή. Είναι μεγάλο θέμα που το νερό υπήρχε εκεί για πολύ καιρό. Αν αυτοί οι βράχοι ήρθαν σε επαφή με νερό για μεγάλες περιόδους, μπορεί να υπάρχουν κομμάτια τους που να υποστήριζαν αρχαία μικροβιακή ζωή. Τα άλατα είναι ιδανικά ορυκτά για τη διατήρηση ιχνών ζωής εδώ στη Γη και περιμένουμε να ισχύει το ίδιο και για τους βράχους του Άρη.

Ωστόσο, το Perseverance δε θα συλλέξει άλλα δείγματα για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, αφού όλες οι αποστολές του Άρη θα μπουν σε αναμονή όσο διαρκεί η ηλιακή σύνδεση, όσο δηλαδή Γη και Άρης βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές με τον Ήλιο στη μέση να παρεμβάλει στις επικοινωνίες. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.