Συναγερμός από ανιχνευτή καπνού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα καθαρισμού αέρα
10 Σεπτεμβρίου 2021 09:24
Συναγερμός από ανιχνευτή καπνού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ξύπνησαν χτες από το συναγερμό ενός ανιχνευτή καπνού που βρισκόταν στη ρωσική πλευρά του ISS. Συγκεκριμένα ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε στις 04:55 ώρα Μόσχας στο module Zvezda το οποίο προστέθηκε στον ISS το 2000.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι τον ενεργοποίησε, αλλά ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Novitsky ανέφερε πως μύρισε καπνό και ο Γάλλος αστροναύτης Thomas Pesquet ανέφερε πως μύρισε καμένο πλαστικό. Η επίσημη ανακοίνωση της Roscosmos κάνει λόγο για ενεργοποίηση του συναγερμού από μπαταρίες οι οποίες φόρτιζαν.

Αμέσως μετά το συναγερμό ενεργοποιήθηκε το σύστημα καθαρισμού αέρα και η Roscosmos ανακοίνωσε πως ο αέρας ήταν και πάλι ασφαλής για το πλήρωμα. Οι αστροναύτες προσπάθησαν να κοιμηθούν ξανά, καθώς το πρόγραμμα δεν άλλαξε και έπρεπε να είναι έτοιμοι για το σημερινό διαστημικό περίπατο.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα πολλά έκτακτα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στον άνω της 20ετίας πλέον διαστημικό σταθμό, με πολλούς ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ηλικία του. Το 2014 είχε εντοπιστεί ξανά καπνός, το 2020 υπήρξε διαρροή αέρα, τον προηγούμενο μήνα το Nauka module πυροδότησε κατά λάθος τους κινητήρες του αναγκάζοντας τον ISS να κάνει διορθωτικές κινήσεις για να παραμείνει σε τροχιά και την προηγούμενη εβδομάδα κοσμοναύτες εντόπισαν ρωγμές στο Zarya module.