Η Γερμανία ζητάει από τους κατασκευαστές 7 χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας

Και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση
05 Σεπτεμβρίου 2021 10:46
Η Γερμανία ζητάει από τους κατασκευαστές 7 χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας

Οι αναβαθμίσεις των smartphones είναι ένας τομέας στον οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προς όφελος του καταναλωτή. Σύμφωνα με το C’t, η Γερμανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτεί 7 χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας από τους κατασκευαστές, δύο χρόνια περισσότερα από μία πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας πρακτικά στα τηλέφωνα ένα κύκλο ζωής που μοιάζει περισσότερο στα PCs.

Ωστόσο και οι δύο προτάσεις αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίδραση από τους κατασκευαστές. Το Digital Europe, ένα group το οποίο περιλαμβάνει τις Apple, Google, Samsung και άλλες εταιρίες, είναι πρόθυμο να παραχωρήσει μόνο έως και τρία χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας.

Επιπλέον οι κατασκευαστές θέλουν να περιορίσουν τα ανταλλακτικά των τηλεφώνων σε οθόνες και μπαταρίες, ενώ η Γερμανία θέλει να συμπεριλαμβάνονται και κάμερες, ηχεία κ.α.

Η κατάσταση όπως έχει τώρα, θέλει την Apple να προσφέρει πέντε χρόνια αναβαθμίσεων, η Samsung δεσμεύτηκε πρόσφατα για τέσσερα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές Android παραδίδουν τρία χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας ή και λιγότερα. Η πρόταση της Ευρώπης θα γίνει νόμος το 2023 και σκοπό έχει να προστατέψει το περιβάλλον επιτρέποντας στο χρήστη να κρατά το τηλέφωνό του για περισσότερο καιρό, ενώ θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει και την ασφάλεια των χρηστών μιας και το 40% των Android χρηστών διαθέτουν συσκευή με Android 9.0. Πολλοί από αυτούς έχουν σταματήσει να παίρνουν αναβαθμίσεις, αφήνοντας τα τηλέφωνά τους ευάλωτα σε exploits και κακόβουλο λογισμικό.