Τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη Μεσόγειο πλησιάζει την Κύπρο

Προμηνύει περιβαλλοντικό εφιάλτη
02 Σεπτεμβρίου 2021 11:45
Τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη Μεσόγειο πλησιάζει την Κύπρο

Μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα η οποία προέρχεται από ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Συρία, κινείται εδώ και μία εβδομάδα και τώρα πλησιάζει την Κύπρο, απειλώντας κρίσιμα οικοσυστήματα καθώς εξαπλώνεται στη Μεσόγειο. Στις 23 Αυγούστου οι δορυφόροι Copernicus Sentinel-1 εντόπισαν την πετρελαιοκηλίδα η οποία προήλθε από μία δεξαμενή 15.000 τόνων στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Baniyas, της οποίας την εικόνα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Πρόσφατη δορυφορική ανάλυση από την Orbital EOS βρήκε πως η πετρελαιοκηλίδα κάλυπτε μία έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μία τεράστια διαφορά από τις αρχικές εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που έκαναν λόγω για 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πετρελαιοκηλίδα αναμενόταν να φτάσει στις ακτές της Κύπρο χτες Τετάρτη, αλλά χάρη σε μία αλλαγή των ανέμων καθυστέρησε.

Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται να διαλυθεί με τις μέρες, αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές, καθώς συγκεντρωμένα κομμάτια της έχουν κολλήσει στην πυθμένα σύμφωνα με την Guardian. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή φιλοξενεί περίπου 17.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιας ζωής, τα οποία αποτελούν το 18% όλων των θαλάσσιων ειδών του πλανήτη.

Διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν την Συρία πως δεν παίρνει σοβαρά αυτήν την περιβαλλοντική κρίση.

Η κυβέρνηση έστειλε μόνο ομάδες με σφουγγάρια και αντλίες νερού. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

Πρόκειται για τη δεύτερη πετρελαιοκηλίδα στη Μεσόγειο φέτος. Το Φεβρουάριο ένα tanker είχε διαρροή στις ακτές του Ισραήλ, αφήνοντας πίσσα και τοξικές ουσίες στις παραλίες του Ισραήλ και του Λιβάνου.