Η αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης σχετίζεται με το επίπεδο μόρφωσης

Μόλις τώρα υιοθετείται από την πλειοψηφία των Αμερικανών
29 Αυγούστου 2021 12:16
Η αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης σχετίζεται με το επίπεδο μόρφωσης

Η “επικίνδυνη ιδέα” της εξέλιξης του Δαρβίνου χρειάστηκε πολλά χρόνια για να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του κόσμου, ενώ σε πολλές χώρες αντιμετωπίζεται ακόμα με σκεπτικισμό. Ερευνητές που μελέτησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια της αποδοχής της από τους πολίτες των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως μετά από 20 χρόνια άρνησης, πλέον η δημόσια αποδοχή της βιολογικής εξέλιξης ξεπέρασε το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ. Μεταξύ του 1985 και 2010, το ποσοστό αποδοχής βρισκόταν μόλις στο 40% και μόλις το 2016 έγινε η πλειοψηφία με 54%.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η μόρφωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αυτή καθώς παρατήρησαν πως η παρακολούθηση επιστημονικών μαθημάτων στα πανεπιστήμια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας αποδοχής της εξέλιξης. Το ποσοστό των Αμερικανών με επιστημονική εκπαίδευση αυξήθηκε από το 11% το 1988 στο 31% το 2019.

Σχεδόν διπλάσιοι Αμερικανοί είχαν πτυχίο κολλεγίου το 2018 από ότι το 1988. Είναι δύσκολο να αποκτήσεις ένα πτυχίο κολλεγίου χωρίς να αναγνωρίσεις την επιτυχία της επιστήμης.

Με αυξημένο αριθμό επιστημόνων, λιγότεροι μαθητές σχολείων εκτέθηκαν στη θεωρία του δημιουργισμού στη διάρκεια των επιστημονικών μαθημάτων, καθώς η νέα γενιά καθηγητών είχαν υψηλότερο βαθμό μόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στις ΗΠΑ το θέμα της εξέλιξης έχει πολιτικοποιηθεί, με τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίζουν τις πολιτικές τους στις ευαγγελικές χριστιανικές αξίες, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν σήμερα το χαμηλότερο βαθμό αποδοχής της εξέλιξης στον ανεπτυγμένο κόσμο, μπροστά από την Τουρκία. Έρευνα του 2019 αποκάλυψε πως μόλις το 34% των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων δεχόντουσαν την εξέλιξη.

Παρά την αύξηση της επιστημονικής μόρφωσης και ενώ η επιστήμη συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την κοινωνία της Αμερικής, μία ένταση μεταξύ του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της εξέλιξης παραμένει.

Στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο η αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης είναι σημαντικά υψηλότερη, κυρίως στην Ευρώπη. Έρευνα του 2020 σε 20 χώρες, είχε στην κορυφή τις Ιαπωνία (88%), Ισπανία (87%), Σουηδία (85%), Τσεχία (82%), Γερμανία (81%), ενώ στον αντίποδα βρίσκουμε Πολωνία (59%), Σιγκαπούρη (59%), Ινδία (56%), Βραζιλία (54%) και Μαλαισία (43%). Δεδομένα του 2006 τοποθετούν την Ελλάδα λίγο πάνω από το 50%, στην πέμπτη θέση από το τέλος εκείνη την περίοδο.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η εκπαίδευση αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες που επηρέαζαν την αποδοχή της εξέλιξης. Οι Χριστιανοί (κυρίως αυτοί που δήλωναν πως η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για αυτούς) και οι Μουσουλμάνοι ήταν πιο πιθανό να απορρίψουν την εξέλιξη, ενώ Βουδιστές, Ινδουιστές, Ταοϊστές και όσοι δεν ασχολούνταν με τη θρησκεία ήταν πιο πιθανό να δεχθούν την εξέλιξη. Από τις 18 χώρες στο σύνολο των 20, αυτές με το μεγαλύτερο επίπεδο μόρφωσης ήταν σημαντικά πιο πιθανό να δεχθούν την εξέλιξη σε σχέση με αυτές που είχαν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Public Understanding of Science.