Σε σύγχυση οι social media πλατφόρμες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Έχουν πλέον στα χέρια τους επίσημους κυβερνητικούς λογαριασμούς
18 Αυγούστου 2021 10:38
Σε σύγχυση οι social media πλατφόρμες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Η ξαφνική ανάληψη εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έπιασε στον ύπνο τις social media πλατφόρμες, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν περιεχόμενο που προέρχεται από αυτούς. Ενώ υπάρχουν ήδη απαγορεύσεις σε λογαριασμούς ή αναρτήσεις Ταλιμπάν στα περισσότερα μέσα, πλέον οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους και τους επίσημους κυβερνητικούς λογαριασμούς της χώρας. Τι θα γίνει λοιπόν με τους Facebook και Twitter λογαριασμούς της αφγανικής κυβέρνησης;

Παρά την αποστροφή τους για την τεχνολογία και την εξέλιξη, οι Ταλιμπάν δεν παραλείπουν να ανακοινώνουν κάθε νίκη τους στα social media. Τη Δευτέρα ανακοίνωσαν μέσω Twitter την επιτυχή κατάληψη της Kabul, τονίζοντας πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Μάλιστα η παράδοση πρώην κυβερνητικών μελών και στρατιωτών συντονίζεται μέσω WhatsApp. Το Facebook δήλωσε πως απαγόρεψε στους Ταλιμπάν να αναρτούν περιεχόμενο στις υπηρεσίες του, το WhatsApp όμως λόγω της κρυπτογραφημένης φύσης των συνομιλιών, είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Το Twitter δεν έχει προβεί σε δράσεις συγκεκριμένα για τη δραστηριότητα των Ταλιμπάν στην πλατφόρμα του, αλλά λαμβάνει μέτρα για λογαριασμούς που παραβιάζουν τις πολιτικές του.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται γρήγορα. Βλέπουμε ανθρώπους στη χώρα να χρησιμοποιούν το Twitter για να αναζητήσουν βοήθεια.

Το YouTube μιλώντας στο TheVerge, αποκάλυψε πως τερματίζει όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται με Ταλιμπάν, βάσει της κατανόησής του για το νόμο των ΗΠΑ.

Το YouTube συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις και τους νόμους των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, αν βρούμε ένα λογαριασμό που πιστεύουμε ότι ανήκει σε Αφγανό Ταλιμπάν, τον τερματίζουμε.

Τέλος το Facebook δεν αναγνωρίζει από μόνο του τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν και αφήνει αυτό το κομμάτι στη διεθνή κοινότητα.

Ανεξαρτήτως του ποιος έχει την εξουσία, θα αναλάβουμε δράση ενάντια σε λογαριασμούς και περιεχόμενο που παραβιάζουν τους  κανόνες μας.