Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί τον Tim Cook για το CSAM σύστημα ανίχνευσης φωτογραφιών

Εγείρονται μεγάλα θέματα ιδιωτικότητας στην Ευρώπη για την Apple
18 Αυγούστου 2021 10:05
Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί τον Tim Cook για το CSAM σύστημα ανίχνευσης φωτογραφιών

Το CSAM σύστημα ανίχνευσης της Apple υπόσχεται να εντοπίζει υλικό παιδικής κακοποίησης στα τηλέφωνα των χρηστών. Ενώ ο σκοπός είναι ευγενής το ερώτημα είναι αν αγιάζει τα μέσα καθώς πολλοί πιστεύουν πως απλά θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για μία ευρύτερη παρακολούθηση χρηστών από κυβερνήσεις και εταιρίες.

Δεν είναι όμως όλες οι κυβερνήσεις υπέρ αυτού του μέτρου. Όπως αποκαλύπτει το Heise Online, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τις ανησυχίες της. Μέσω του Manuel Hoferlin, Προέδρου της επιτροπής Digital Agenda του γερμανικού κοινοβουλίου, απέστειλε μία επιστολή στον ίδιο τον Tim Cook, προειδοποιώντας τον πως η Apple βαδίζει σε ένα “επικίνδυνο μονοπάτι” το οποίο μπορεί να υπονομεύσει “τις ασφαλείς και εμπιστευτικές επικοινωνίες”.

Παρόλο που το CSAM θα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ όταν ενεργοποιηθεί, ο Hoferlin λέει πως θα είναι “το μεγαλύτερο εργαλείο παρακολούθησης στην ιστορία” και κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει στην Apple την πρόσβασή της σε μεγάλες αγορές, αν η εταιρία επιμείνει σε αυτήν τη στρατηγική, απειλώντας την εμμέσως με ban από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Apple προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως το σύστημα θα είναι ανοιχτό προς επιθεώρηση από τρίτους και πως θα επιτρέψει στους χρήστες να επιθεωρήσουν την root hash database και να τη συγκρίνουν με την database στο άρθρο “Knowledge Base”. Τονίζει επίσης πως οι χρήστες μπορούν να διατηρήσουν τις φωτογραφίες τους εκτός CSAM συστήματος απενεργοποιώντας τις iCloud Photos.