Ο χρόνιος πόνος διαταράσσει τα συναισθήματά σας σε χημικό επίπεδο

Δεν είναι απλά μία απαίσια αίσθηση
15 Αυγούστου 2021 10:51
Ο χρόνιος πόνος διαταράσσει τα συναισθήματά σας σε χημικό επίπεδο

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς ο χρόνιος πόνος συνδέεται με τον τρόπο που ο προμετωπιαίος λοβός επεξεργάζεται τα συναισθήματα σε βασικό επίπεδο, βρίσκοντας μία τάση να είμαστε πιο αγχώδεις και καταθλιπτικοί ως αποτέλεσμα των διαταραχών στην επικοινωνία των κυττάρων μας.

Ο χρόνιος πόνος είναι πολλά περισσότερα από μία απαίσια αίσθηση. Μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, τις πεποιθήσεις μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. – Sylvia Gustin, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του NeuRA, ενός νευρολογικού ερευνητικού ινστιτούτου στην Αυστραλία

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, εντόπισε συγκεντρώσεις ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή σε εθελοντές με και χωρίς ιστορικό χρόνιου πόνου. Το χημικό γ-αμινο-βουτυρικό οξύ (GABA) παίζει σημαντικό ρόλο στα σήματα του εγκεφάλου προς το νευρικό σύστημα. Στον προμετωπιαίο λοβό, το GABA δρα ως τροχονόμος, περιορίζοντας την επικοινωνία με άλλες περιοχές όπως η αμυγδαλή. Σε συνεργασία με το γλουταμινικό οξύ, διασφαλίζει πως τα συναισθήματά μας λειτουργούν σωστά σε κάθε περίσταση χωρίς να μας δημιουργούν περαιτέρω στρες.

Επώδυνες καταστάσεις είναι η ιδανική στιγμή για να αφήσουμε τα συναισθήματά μας να μας ενθαρρύνουν να ζητήσουμε βοήθεια ή να μας βοηθήσουν να δράσουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο, έχουν πτώση του γλουταμινικού οξέως, όπως και θα έπρεπε σε μία κατάσταση πόνου. Ωστόσο οι αλλαγές στο GABA ενώ έχουν παρατηρηθεί στα ποντίκια, δεν είχαν έως τώρα παρατηρηθεί στο ανθρώπινο σώμα. Γνωρίζοντας αν ένας νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση του συναισθήματος του άγχους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τους εγκεφάλους μας.

Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά, πως ο συνεχής πόνος σχετίζεται με μία πτώση στο GABA, ένα νευροδιαβιβαστή στον προμετωπιαίο φλοιό. Με άλλα λόγια, υπάρχει μία πραγματική παθολογική αλλαγή εδώ.

Χωρίς το GABA, οι υπολογισμοί τους εμπρόσθιου μέρους του εγκεφάλου μας δυσκολεύονται όχι μόνο από τις συναισθηματικές μας αποκρίσεις, αλλά και από τις παράλογες σκέψεις και δράσεις οι οποίες ενισχύονται.

Περίπου ένας στους δέκα παγκοσμίως αντιμετωπίζει έως ένα βαθμό χρόνιο πόνο. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές, από έλλειψη ύπνου και δημιουργία στρες μέχρι και συναισθήματα ενοχής. Στοχεύοντας συγκεκριμένες αλλαγές στη νευροχημεία του εγκεφάλου αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν οι νευροδιαβιβαστές έχουν τόσο ευρεία επιρροή στο νευρικό σύστημα. Γνωρίζοντας όμως τις φυσικές αλλαγές που συνδέονται με το χρόνιο πόνο, μπορεί οι ασθενείς να αποκτήσουν μία νέα ματιά στο πρόβλημά τους και να πάρουν τον έλεγχο του σώματός τους.

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μειώσει αυτά τα συναισθήματα από μόνος του. Αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και εμείς μπορούμε να μάθουμε να τον αλλάζουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pain.

Tags: