Κλιματική αλλαγή: Τα σημεία κλειδιά της νέας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών

Σε δεινή θέση ο άνθρωπος
11 Αυγούστου 2021 12:17
Κλιματική αλλαγή: Τα σημεία κλειδιά της νέας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών

Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη τεράστια επιστημονική εκτίμηση από το 2014, η οποία δείχνει πως η παγκόσμια υπερθέρμανση συμβαίνει πιο γρήγορα από ότι φοβόμασταν και πως η ανθρωπότητα έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας της Γης αναμένεται να φτάσει στους 1.6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικής εποχής επίπεδα γύρω στο 2030 και στα πέντε σενάρια εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από τα πιο αισιόδοξα έως τα πιο απαισιόδοξα. Μία ολόκληρη δεκαετία πιο πριν από την προηγούμενη πρόβλεψη του IPCC.

Από το 1960, τα δάση, το έδαφος και οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 56% όλου του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερώσει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο αυτοί οι “σύμμαχοι” δείχνουν σημάδια κορεσμού και το ποσοστό του CO2 που παράγεται από τον άνθρωπο το οποίο απορροφούν αναμένεται να μειωθεί μέσα στον αιώνα.

Η αναφορά σημειώνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην επιστήμη και την τεχνολογία της ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων του ανθρώπινου παράγοντα στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Για παράδειγμα, μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το ρεκόρ καύσωνα που σημειώθηκε στην Βρετανική Κολούμπια του Καναδά τον Ιούνιο, θα ήταν “πρακτικά αδύνατη” χωρίς την επιρροή της κλιματικής αλλαγής.

Οι ωκεανοί έχουν αυξήσει τη στάθμη τους κατά 20 εκατοστά από το 1900 και ο ρυθμός αύξησης έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αν η παγκόσμια υπερθέρμανση φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι ωκεανοί θα ανέβουν κατά μισό μέτρο μέσα στον αιώνα αυτό, ενώ θα φτάσουν τα δύο μέτρα μέχρι το 2300, το διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η αναφορά του IPCC το 2019.

Μεγάλες πρόοδοι στην παλεοκλιματολογία – τη μελέτη του κλίματος της αρχαίας Γης – δείχνουν πως η τελευταία φορά που η ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν τόσο ζεστή, ήταν 125.000 χρόνια πριν, όταν η στάθμη των θαλασσών ήταν 5-10 μέτρα υψηλότερη, ένα μέγεθος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη αρκετών παραθαλάσσιων πόλεων παγκοσμίως. Πριν τρία εκατομμύρια χρόνια, όταν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν ίδια με σήμερα, οι θερμοκρασίες ήταν 2.5 με 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες και η στάθμη της θάλασσας ήταν 25 μέτρα υψηλότερη.

The Sixth Assessment Report - The numbers behind the science from IPCC on Vimeo.

Κάποιες περιοχές θερμαίνονται πιο γρήγορα από άλλες. Στην Αρκτική η μέση θερμοκρασία των πιο κρύων ημερών αναμένεται να ανέβει κατά το ένα τρίτο του ρυθμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε όλο τον πλανήτη. Στην αναφορά γίνεται λόγος και για το ωκεάνιο σύστημα AMOC το οποίο επιβραδύνεται, φέρνοντας σκληρότερους χειμώνες στην Ευρώπη και διατάραξη στην εποχή των βροχών.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την αναφορά των Ηνωμένων Εθνών εδώ.