Ρομποτικός χαμαιλέοντας αλλάζει χρώματα και γίνεται αόρατος στο περιβάλλον του (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλάζει τα δεδομένα στο στρατιωτικό καμουφλάζ
11 Αυγούστου 2021 10:26
Ρομποτικός χαμαιλέοντας αλλάζει χρώματα και γίνεται αόρατος στο περιβάλλον του (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας τετράποδο soft-robot που μπορεί να αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αναπτύχθηκε από το Seoul National University. Για να δημιουργήσουν το “δέρμα” που αλλάζει χρώματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν “θερμοχρωμικούς υγρούς κρυστάλλους μελανιού”, οι οποίοι αλλάζουν χρώμα με χρήση θερμότητας μέσω νανοκαλωδίων από ασήμι. Μάλιστα η αλλαγή του χρώματος είναι αρκετά γρήγορη για να συγκριθεί με τη φυσιολογική αλλαγή χρωμάτων που βρίσκουμε σε πραγματικούς χαμαιλέοντες.

Το ρομπότ διαθέτει αισθητήρες χρώματος στο κάτω μέρος του και έτσι μπορεί να αντιλαμβάνεται τι χρώμα έχει η επιφάνεια που βρίσκεται. Και ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε αλλαγή χρώματος της επιφάνειας όταν περπατάει, δεν μπορεί ακόμα να μιμηθεί τα σχέδια περίπλοκων δομών χρωμάτων και αντί αυτού χρησιμοποιεί προεπιλεγμένα σχέδια που το βοηθούν να μην ξεχωρίζει στο περιβάλλον.

Οι πιθανές χρήσεις σε στρατιωτικό καμουφλάζ είναι προφανείς, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αισθητικούς λόγους σε ρούχα του εμπορίου ή ακόμα και σε κτίρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.