Το Facebook ψάχνει τρόπο να αναλύσει τα κρυπτογραφημένα σας μηνύματα

Χωρίς να τα αποκρυπτογραφήσει
04 Αυγούστου 2021 09:02
Το Facebook ψάχνει τρόπο να αναλύσει τα κρυπτογραφημένα σας μηνύματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του The Information, το Facebook αναζητά ένα τρόπο να αναλύσει το περιεχόμενο των κρυπτογραφημένων σας μηνυμάτων χωρίς να χρειάζεται να τα αποκρυπτογραφήσει, με σκοπό να βελτιώσει τη στόχευση των διαφημίσεων σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp.

Το WhatsApp διαθέτει end-to-end κρυπτογράφηση, κάτι που σημαίνει πως τα μηνύματα κρυπτογραφούνται όταν φεύγουν από τη συσκευή σας και αποκρυπτογραφούνται μόνο στην συσκευή στην οποία τα στέλνετε, χωρίς κανείς να μπορεί ενδιάμεσα να τα διαβάσει, ούτε καν το Facebook παρόλο που περνάνε από τους servers του.

Φυσικά το Facebook δεν προσπαθεί να σπάσει τη δικιά του κρυπτογράφηση, αλλά να καταλάβει τι περιέχουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα, ώστε να εξάγει πληροφορίες που θα το βοηθήσουν να ενισχύσει τη στοχευμένη διαφήμισή του. Αυτό είναι γνωστό και ως “ομομορφική κρυπτογράφηση” και είναι ουσιαστικά η μελέτη πληροφοριών από κρυπτογραφημένα δεδομένα ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ιδιωτικότητα.

Βέβαια με όλα τα σκάνδαλα ιδιωτικότητας στα οποία έχει εμπλακεί το Facebook, είναι λογικό αρκετοί να ανησυχούν για αυτήν την εξέλιξη. Με ένα tweet του, ο επικεφαλής του WhatsApp, Will Cathcart, τόνισε πως η εταιρία δεν εξερευνά τη χρήση ομομορφικής κρυπτογράφησης για την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως Microsoft, Amazon και Google εργάζονται ήδη πάνω σε αυτήν την προσέγγιση ανάλυσης δεδομένων.