Ένα "μαζικό λιώσιμο πάγων" χτύπησε τη Γροιλανδία (ΕΙΚΟΝΕΣ) 

Εξαιτίας του καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο

Ένα "μαζικό λιώσιμο πάγων" χτύπησε τη Γροιλανδία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι πάγοι της Γροιλανδίας είχαν ένα “μαζικό λιώσιμο”, απελευθερώνοντας αρκετή μάζα για να καλύψει όλη την πολιτεία της Florida με 5 εκατοστά νερού. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή ανέβηκαν κατά 10 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από το κανονικό για την εποχή, εξαιτίας του καύσωνα που έχει χτυπήσει το βόρειο ημισφαίριο. Το αποτέλεσμα ήταν να λιώσουν περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνοι την Τετάρτη. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας ανέφερε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν του 20 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Γροιλανδία, με το αεροδρόμιο Nerlerit Inaat στα βορειοανατολικά να καταγράφει θερμοκρασία ρεκόρ στους 23.4 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου μέσα σε μία μέρα στη Γροιλανδία από το 1950, με τις άλλες δύο να είναι το 2012 και το 2019. Και παρόλο που αυτή του 2019 είναι η μεγαλύτερη σε όγκο, οι ερευνητές λένε πως επηρέασε μεγαλύτερη περιοχή.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάζα γλυκού νερού στον πλανήτη μετά την Ανταρκτική, με επιφάνεια 1.8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το λιώσιμο ξεκίνησε το 1990 και επιταχύνθηκε μετά το 2000. Η απώλεια πάγου τα τελευταία χρόνια είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε πριν το 2000.

Μία ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2020, κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 10 με 18 εκατοστά μέχρι το 2100 με το ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, ένας ρυθμός που είναι 60% ταχύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις. Αν οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώσουν εντελώς, πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 6-7 μέτρα.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη μία σχετικά δροσερή αρχή καλοκαιριού στη Γροιλανδία με χιονοπτώσεις και βροχές, η υποχώρηση των πάγων εκεί για το 2021 παραμένει μέσα στις ιστορικές παραμέτρους. Να σημειώσουμε πως η περίοδος που λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία ξεκινάει από τον Ιούνιο και κρατάει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

4 σχολιο(α)