Πλοία-φαντάσματα προκαλούν χάος και εντάσεις σε περιοχές συγκρούσεων

Η παραπληροφόρηση είναι και αυτή όπλο
01 Αυγούστου 2021 08:31
Πλοία-φαντάσματα προκαλούν χάος και εντάσεις σε περιοχές συγκρούσεων

Μία έρευνα του SkyWatch σε συνεργασία με το Global Fishing Watch αποκαλύπτει πως πάνω από 100 πολεμικά πλοία δεν έχουν υπάρξει ποτέ στις θέσεις που ανέφεραν οι υπηρεσίες τοποθεσίας τους από τον Αύγουστο του 2020, συμπεριλαμβανομένων του βρετανικού αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth και του αμερικανικού καταδρομικού Roosvelt. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ψευδή δεδομένα έδειχναν τα πλοία να εισέρχονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν διαμάχες ή να πλησιάζουν ναυτικές βάσεις άλλων χωρών, προκαλώντας πολιτικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο για μία ένοπλη σύρραξη.

Η ομάδα έρευνας αποκάλυψε τις ψευδείς τοποθεσίες συγκρίνοντας το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS) το οποίο βασίζεται στο GPS για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις πλοίων, με δορυφορικά επιβεβαιωμένα δεδομένα θέσης. Όλα τα ψευδή δεδομένα προήλθαν από δέκτες AIS στη στεριά, ενώ οι δορυφόροι έδειχναν την πραγματική τοποθεσία. Για παράδειγμα το USS Roosvelt εμφανιζόταν να  έχει παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, τη στιγμή που στην πραγματικότητα βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Πολωνίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος παραποιεί τις τοποθεσίες και γιατί. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως τα πλοία τα οποία εμφανιζόντουσαν αλλού προέρχονταν από μέλη του NATO ή ευρωπαϊκές χώρες και οι τοποθεσίες αφορούν κυρίως τη Μαύρη Θάλασσα, την Κριμαία, το Καλίνινγκραντ και άλλες περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.