Πεζοναύτες εκπαιδεύονται με σμήνη από drones στον αέρα και στο νερό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αλλάζει το πεδίο της μάχης
27 Ιουλίου 2021 09:30
Πεζοναύτες εκπαιδεύονται με σμήνη από drones στον αέρα και στο νερό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι Royal Marines του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου εκπαιδεύονται πλέον με την υποστήριξη από σμήνη drones τόσο στον αέρα όσο και υποβρύχια, σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της στρατιωτικής τεχνολογίας της χώρας. Οι πεζοναύτες δοκίμασαν αθόρυβα drones αναγνώρισης, drones επανεφοδιασμού και αυτόνομα σκάφη, εξερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε απαιτητικές συνθήκες μάχης.

Πεζοναύτες της Alpha Company εκπαιδεύτηκαν σε χερσαίες αποστολές με σμήνος drones Malloy TRV150 τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 68 κιλά εξοπλισμού. Με ένα tablet ο υπεύθυνος της διμοιρίας έδινε το στίγμα και το χρόνο της παράδοσης, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα αναλάμβαναν αυτόνομα τα drones.

Το Anduril Ghost drone πετά σχεδόν αθόρυβα και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αισθητήρες, δίνοντας live εικόνα στους πεζοναύτες για το τι τους περιμένει μπροστά. Το drone είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, πετά αυτόνομα, αναγνωρίζει με ακρίβεια τους στόχους και έχει μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Λειτουργεί και σε σμήνος, καταγράφοντας θερμικές εικόνες ανθρώπων, ζώων, οχημάτων και σκαφών.

Στο θαλάσσιο τομέα οι πεζοναύτες είχαν το Remus, ένα υποθαλάσσιο drone που απελευθέρωνε από τον αέρα το Malloy TRV150 και έψαχνε αυτόνομα για νάρκες. Στην επιφάνεια, το μη επανδρωμένο σκάφος MADFOX εκτελούσε ενέργειες αναγνώρισης και περιπολίας με τους ανεπτυγμένους αισθητήρες του.

Το Βασιλικό Ναυτικό θέλει να ενσωματώσει τα αυτόνομα συστήματα στην πρώτη γραμμή, ως μέρος μίας “υβριδικής δύναμης” η οποία θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ειδικών δυνάμεων.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η τεχνολογία βρίσκεται εκεί για να ενισχύσει την υπεροχή των κομάντος, όχι για να τους αντικαταστήσει. – Chris Haw, Συνταγματάρχης επικεφαλής των ασκήσεων

Οι αντιδράσεις όμως δεν έλειπαν.

Αυτή είναι μία εξέλιξη που μας ανησυχεί πολύ, αυτή η τάση να σπεύσουμε να αναπτύξουμε αυτόνομα οπλικά συστήματα – συστήματα που άπαξ και εκτοξευτούν επιλέγουν μόνα τους το στόχο και εφαρμόζουν άπλετη βία. Ενώ τα drones εδώ δεν ήταν οπλισμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στον εξοπλιστικό αγώνα με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Αυστραλία. Έχει υπάρξει ένα κάλεσμα να απαγορευτούν τα αυτόνομα οπλικά συστήματα που επιλέγουν και επιτίθενται στο στόχους από μόνα τους, στα Ηνωμένα Έθνη από χιλιάδες επιστήμονες και εταιρίες AI, από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και 31 χώρες και 186 οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να υποστηρίξει την απαγόρευση, λέγοντας απλά πως δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια όπλα. Κι όμως φαίνεται πως βαδίζει σε αυτήν την κατεύθυνση. – Noel Sharkley, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, University of Sheffield