Η ανακάλυψη 10 νέων φάσεων του πλάσματος μάς φέρνει πιο κοντά στην πυρηνική σύντηξη

Μία κορυφαία εξέλιξη στη φυσική
27 Ιουλίου 2021 09:00
Η ανακάλυψη 10 νέων φάσεων του πλάσματος μάς φέρνει πιο κοντά στην πυρηνική σύντηξη

Ένας νέος τρόπος κατηγοριοποίησης του πλάσματος οδήγησε στην ανακάλυψη 10 νέων τοπολογικών φάσεων που δε γνωρίζαμε έως τώρα. Επιστήμονες του Princeton Plasma Physics Laboratory των ΗΠΑ ανακάλυψαν αυτές τις νέες φάσεις αποκαλύπτοντας τα σχήματα των κυμάτων που μπορεί να πάρει το πλάσμα.

Η ανακάλυψη των 10 φάσεων σηματοδοτεί μία κορυφαία εξέλιξη στη φυσική. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για οποιαδήποτε επιστημονική προσπάθεια, είναι η ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση των αντικειμένων υπό διερεύνηση. Ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της θεωρητικής μας κατανόησης και σε νέες τεχνολογίες. – Hong Qin, φυσικός

Η νέα ανακάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα  πυρηνικής σύντηξης, η οποία ενώνει ελαφριά στοιχεία σε πλάσμα, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας, με έναν ασφαλή και καθαρό τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η μαθηματική απεικόνιση του σχήματος των κυμάτων του πλάσματος στο χώρο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται σε ένα ενιαίο μαγνητικό πεδίο.

Η πιο σημαντική πρόοδος που προσφέρει η έρευνα αυτή είναι πως βλέπουμε το πλάσμα βάσει των τοπολογικών ιδιοτήτων του και αναγνωρίζουμε τις τοπολογικές του φάσεις. Βασισμένοι σε αυτές τις φάσεις, αναγνωρίζουμε τις απαραίτητες συνθήκες για τη διέγερση αυτών των τοπικών κυμάτων. Όσο για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόοδος στην επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, μένει να φανεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.