ΗΠΑ, Ε.Ε. και NATO κατηγορούν την Κίνα για το hack στην Microsoft

Συντονισμένη κίνηση
20 Ιουλίου 2021 09:59
ΗΠΑ, Ε.Ε. και NATO κατηγορούν την Κίνα για το hack στην Microsoft

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και NATO με μία συντονισμένη ανακοίνωση, κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση πως προσλαμβάνει συμμορίες hackers για να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το hack στο Microsoft Exchange το οποίο έδωσε πρόσβαση σε email servers δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα χρησιμοποιεί επί πληρωμή εγκληματίες hackers για να πραγματοποιήσει κυβερνο-επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για το δικό τους συμφέρον. Οι επιχειρήσεις τους περιλαμβάνουν εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εκβιασμό, crypto-jacking και κλοπές για οικονομικό όφελος. Η επίθεση στους Microsoft Exchange servers είναι ένα ακόμα παράδειγμα των κακόβουλων πράξεων εγκληματιών που στηρίζονται από το κινεζικό κράτος στον κυβερνοχώρο. Αυτή η συμπεριφορά είναι παντελώς απαράδεκτη και μαζί με τους συνεταίρους μας δε θα διστάσουμε να την αναφέρουμε όποτε τη βλέπουμε.

Παρόλη τη σιγουριά πως η Κίνα βρίσκεται πίσω από το hack στη Microsoft, η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει καμία κύρωση εναντίον της, ωστόσο δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Η ανακοίνωση δίνει μεγαλύτερο βάρος στο γεγονός πως πλέον υπάρχει ένας ευρύτερος συνασπισμός κρατών που καταδικάζουν δημόσια την Κίνα, ενώ είναι και η πρώτη φορά που το NATO κατηγορεί επίσημα μία χώρα για τη διοργάνωση κυβερνοεπιθέσεων.