Το Hubble επέστρεψε - Οι προσπάθειες των μηχανικών στέφθηκαν με επιτυχία  

Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία

Το Hubble επέστρεψε - Οι προσπάθειες των μηχανικών στέφθηκαν με επιτυχία

Το ρίσκο απέδωσε και οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μετά από εβδομάδες που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ενός τεχνικού ζητήματος στις 13 Ιουνίου. Η NASA ανακοίνωσε πως τα επιστημονικά όργανα επέστρεψαν σε λειτουργία και η συλλογή δεδομένων θα συνεχιστεί.

Το Hubble είναι ιστορικό, μας έχει δώσει απίστευτες γνώσεις για το σύμπαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είμαι περήφανος που η ομάδα του Hubble τα κατάφερε. Χάρη στην αφοσίωσή της και την προσεκτική εργασία τους, το Hubble θα συνεχίσει την 31 ετών παρακαταθήκη του, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. – Bill Nelson, διοικητής NASA

Τα επιστημονικά όργανα θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία μετά τις απαραίτητες δοκιμές και βαθμονομήσεις. Η NASA αναμένει πως το Hubble θα αντέξει για αρκετά ακόμα χρόνια, δουλεύοντας σε συνεργασία με το James Webb Space Telescope για να διευρύνει τις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Το Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και έχει κάνει πάνω από 1.5 εκατομμύριο παρατηρήσεις για το σύμπαν, ενώ με τα δεδομένα του έχουν δημοσιευθεί πάνω από 18.000 papers. Έχει συμβάλει σε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις, όπως η επιταχυνόμενη επέκταση του σύμπαντος, η εξέλιξη των γαλαξιών στο χρόνο, καθώς και τις πρώτες ατμοσφαιρικές μελέτες πλανητών πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα. Μπορείτε να βρείτε τα μεγαλύτερα κατορθώματα του Hubble εδώ.