Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως το RDR2 μάς έκανε να εκτιμήσουμε τη φύση 

Η εκπαιδευτική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως το RDR2 μάς έκανε να εκτιμήσουμε τη φύση

Το εξαιρετικά πετυχημένο βιντεοπαιχνίδι Red Dead Redemption 2 (RDR2), εκτυλίσσεται στην αμερικανική δύση στα τέλη του 19ου αιώνα, πέρα όμως από το φαινομενικά western προφίλ του με ληστείες τρένων, συμμορίες και κλοπές αλόγων, μπορεί να μας διδάξει και πολλά γύρω από τη φύση.

Μία νέα έρευνα του University of Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριέλαβε 586 εθελοντές από 55 διαφορετικές χώρες, 444 από τους οποίους είχαν παίξει RDR2. Βρήκε λοιπόν πως αυτοί που είχαν μία εμπειρία από το game μπορούσαν να αναγνωρίσουν καλύτερα πραγματικά ζώα όταν τα έβλεπαν σε φωτογραφίες. Να σημειώσουμε πως το παιχνίδι συμπεριλαμβάνει 200 περίπου πραγματικά είδη ζώων τα οποία απεικονίζονται στο RDR2 με μεγάλη ακρίβεια. Με όλα ο παίκτης μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να τα κυνηγήσει και όλα αντιδρούν με τρόπους σχεδόν ίδιους με τις αντιδράσεις τους στην πραγματική ζωή.

Το επίπεδο λεπτομέρειας στο RDR2 είναι εξαιρετικά υψηλό και αυτό ισχύει και για τα ζώα. Πολλά από αυτά, όχι μόνο μοιάζουν και συμπεριφέρονται ρεαλιστικά, αλλά αλληλεπιδρούν και το ένα με το άλλο. Τα πόσουμ παριστάνουν τα νεκρά, οι αρκούδες προσποιούνται επίθεση και οι αετοί κυνηγούν φίδια. – Sarah Crowley, περιβαλλοντικός κοινωνικός επιστήμονας και ανθρωποζωολόγος

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να αναγνωρίσουν 15 αληθινά είδη που υπάρχουν στο παιχνίδι, μέσα από φωτογραφίες. Οι παίκτες του RDR2 είχαν μέσο όρο 10/15 ενώ όσοι δεν είχαν εμπειρία από το παιχνίδι είχαν μέσο όρο 7/15. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη για τα ζώα που είναι χρήσιμα στο παιχνίδι, όπως τα ψάρια που τρώει ο πρωταγωνιστής. Όσοι είχαν τερματίσει το παιχνίδι, όσοι το είχαν παίξει πρόσφατα και όσοι είχαν αναλάβει ρόλο conservationist στην online εκδοχή του RDR2, είχαν πολύ μεγαλύτερο σκορ από τους υπόλοιπους. Αρκετοί μάλιστα δήλωσαν πως έμαθαν για τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών και για την οικολογία γενικότερα από το RDR2.

Το παιχνίδι έχει ορισμένα είδη τα οποία συναντάμε πλέον πολύ πιο σπάνια και ένα συγκεκριμένα – το παπαγαλάκι της Carolina – το οποίο έχει πλέον εξαφανιστεί. Το κυνήγι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους. Αν οι παίκτες πυροβολούν αυτό το είδος στο παιχνίδι, προειδοποιούνται για το γεγονός πως είναι υπό εξαφάνιση. Αν συνεχίσουν να πυροβολούν το είδος εξαφανίζεται, υπογραμμίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δράσεων των παικτών.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως τα games γενικότερα, δε χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε ως μέθοδοι εκπαίδευσης και πως οι οικολόγοι θα έπρεπε να παίρνουν τίτλους όπως το RDR2 (το οποίο έχει πουλήσει 37 εκατομμύρια αντίτυπα) πιο σοβαρά όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη φύση.

Ξέρουμε πως πολλοί gamers εκτιμούν το ρεαλισμό, οπότε οι παραγωγοί παιχνιδιών μπορεί να βρουν αυτήν την έρευνα ενδιαφέρουσα, αλλά αναγνωρίζουμε πως τα παιχνίδια δε σχεδιάζονται για να είναι εκπαιδευτικά. Δεν περιμένουμε από τα παιχνίδια με μεγάλα budgets να περιλαμβάνουν μηνύματα για την προστασία της φύσης, αλλά οι εκπαιδευτικοί και οι οικολόγοι μπορούν να μάθουν από αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια – όπως το να κάνουν τα πράγματα εμβυθιστικά και κάθε δράση να έχει ένα νόημα όσον αφορά την ευρύτερη πρόοδο στο παιχνίδι. – Ned Crowley, βιολόγος του Truro and Penwith College του Ηνωμένου Βασιλείου

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο People and Nature.

6 σχολιο(α)