Τεράστια έκρηξη στην Κασπία Θάλασσα έκανε τη νύχτα μέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρήκανε την αιτία οι επιστήμονες
07 Ιουλίου 2021 11:01
Τεράστια έκρηξη στην Κασπία Θάλασσα έκανε τη νύχτα μέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία τεράστια μπάλα φωτιάς με ύψος εκατοντάδων μέτρων προέκυψε από μία ισχυρή έκρηξη καταμεσής της Κασπίας Θάλασσας στις 4 Ιουλίου. Τώρα, μετά από έρευνα, οι επιστήμονες αποδίδουν την έκρηξη σε φυσικό φαινόμενο και συγκεκριμένα σε ένα λασποηφαίστειο.

Τα λασποηφαίστεια είναι ένας σπάνιος τύπος ηφαιστείων τα οποία εκτοξεύουν καυτή λάσπη αντί για λάβα, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν τις υψηλές θερμοκρασίες των κανονικών ηφαιστείων. Περιέχουν ωστόσο μεγάλες συγκεντρώσεις φυσικών αερίων όπως το μεθάνιο, το οποίο συγκεντρώνεται στο εσωτερικό τους και μία σπίθα από την τριβή βράχων είναι αρκετή για να προκαλέσει τεράστια έκρηξη. Αυτό ακριβώς πιστεύουν λοιπόν οι επιστήμονες πως συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση.

Η έκρηξη έλαβε χώρα Κυριακή στις 21:30 τοπική ώρα, περίπου 75 χιλιόμετρα από την ακτή της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ενώ συνέχισε να σιγοκαίει μέχρι τη Δευτέρα. Αρχικά έγινε λόγος για κάποιο ατύχημα σε μία από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή, ωστόσο η κρατική πετρελαϊκή εταιρία SOCAR ανακοίνωσε αργότερα πως οφείλεται σε λασποηφαίστειο και πως καμία πλατφόρμα δεν έχει υποστεί ζημιές.

Στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να βρει κανείς τα 400 από τα 1.000 λασποηφαίστεια που υπάρχουν στη Γη, ενώ τα συγκεκριμένα είναι μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο βίαια που συναντάμε σε όλο τον πλανήτη.