Windows 11 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μεγάλες αλλαγές του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft
24 Ιουνίου 2021 19:33
Windows 11 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Αφήνοντας πίσω τις διαρροές των τελευταίων ημερών και πιστή στο ραντεβού της, η Microsoft αποκάλυψε και επίσημα τα Windows 11. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός διοργάνωσε ένα ψηφιακό event, το οποίο παρουσίασε ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Panos Panay (Πάνος Παναής).

Μέσα από τον player που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το αρχικό trailer αποκάλυψης, το οποίο μας συστήνει στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρίας.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η πρώτη αλλαγή που παρατηρεί κάποιος είναι η έναρξη που πλέον βρίσκεται συμπυκνωμένη στο κέντρο της οθόνης, θυμίζοντας το dock του MacOS. Μια ακόμη αξιοσημείωτη αισθητική αλλαγή είναι οι στρογγυλεμένες άκρες των παραθύρων που κυριαρχούν σε κάθε πτυχή των Windows 11, όπως προδίδει και το νέο επίσημο λογότυπό τους.

Αισθητικά τα Windows 11 χρησιμοποιούν αρκετά εφέ διαφάνειας, θυμίζοντας το Aero θέμα που είχαν λατρέψει πολλοί χρήστες στα Windows 7. Μιλώντας για θέματα, η Microsoft σημειώνει πως τα έχει επανασχεδιάσει, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια τόσο για το Light όσο και το Dark Mode. Ομοίως, οι Ρυθμίσεις έχουν αλλάξει σημαντικά, ενώ πλέον υπάρχουν animations και transitions σχεδόν για κάθε ενέργεια, κάνοντας την εμπειρία πιο ζωντανή και ομαλή.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην παραγωγικότητα, με ένα νέο χαρακτηριστικό για τη διαχείριση πολλαπλών παραθύρων, τα Snap Layouts. Πλέον θα μπορείτε με ένα κλικ να χωρίσετε σε διάφορες διατάξεις τα παράθυρά σας και όχι μόνο στη μέση ή ως τέσσερα τετράγωνα όπως τώρα. Συγχρόνως, η εμπειρία για τους χρήστες πολλαπλών οθονών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, το λειτουργικό σύστημα πλέον θυμάται τη διάταξη των παραθύρων σας όταν κάνετε docking/undocking το laptop σας ή κάποια άλλη υβριδική συσκευή. Επιπροσθέτως, και η εμπειρία σε συσκευές με οθόνες αφής ή με stylus έχει γίνει φιλικότερη, με ένα ολοκαίνουργιο on-screen πληκτρολόγιο, καλύτερη διαχείριση των παραθύρων και άλλες βελτιώσεις.

Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό στο οποίο στάθηκε η Microsoft είναι τα Windows Widgets. Πρόκειται για μια νέα παραμετροποιήσιμη οθόνη, στην οποία μπορείτε να καρφιτσώσετε διάφορα χρήσιμα εργαλεία, από widgets καιρού και to do λίστες, μέχρι feeds ειδήσεων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία έχει σχεδιάσει εκ νέου το Microsoft Store, το οποίο είναι πλέον πιο φιλικό στη χρήση και γρηγορότερο. Μάλιστα, πολύ σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και για τους developers που θα μπορούν να φέρουν οποιουδήποτε είδους εφαρμογή απευθείας στο Microsoft Store, ενώ μια μεγάλη έκπληξη είναι και η native υποστήριξη Android εφαρμογών από τα Windows 11. Περισσότερα σχετικά με αυτό μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως πλέον τα Windows Updates θα είναι λιγότερο ενοχλητικά, αφού η Microsoft σημειώνει πως θα είναι 40% μικρότερα σε μέγεθος και θα συμβαίνουν παρασκηνιακά. Παράλληλα, η εταιρία υπόσχεται πως τα Windows 11 είναι το ασφαλέστερο λογισμικό που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα, ενώ στάθηκε για αρκετή ώρα και στην native ενσωμάτωση του Microsoft Teams απευθείας στα Windows, κάνοντας την επικοινωνία με φίλους, οικογένεια ή συνεργάτες πιο άμεση και εύκολη.

Περνώντας τώρα στο gaming κομμάτι, τη σκυτάλη της παρουσίασης πήρε η Sarah Bond του Xbox τμήματος, εστιάζοντας σε τρία βασικά χαρακτηριστικά των Windows 11.

Αναλυτικότερα, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος θα υποστηρίζει την Auto HDR τεχνολογία που έφεραν στο προσκήνιο οι Xbox Series X | S κονσόλες. Αυτό σημαίνει πως παλιότερα παιχνίδια που δεν είχαν δημιουργηθεί με τις σύγχρονες οθόνες και τηλεοράσεις κατά νου, θα μπορούν να προσφέρουν HDR απεικόνιση, με καλύτερα χρώματα και αντίθεση, μέσω του προηγμένου machine learning αλγορίθμου της Microsoft. Η τεχνολογία δε χρειάζεται καμία ενσωμάτωση από τους developers και όλα γίνονται αυτόματα από τα Windows.

Συνεχίζοντας, άλλη μια προηγμένη τεχνολογία των Xbox Series X | S θα έρθει στα Windows 11. Ο λόγος γίνεται για το Direct Storage, το οποίο επιτρέπει στα παιχνίδια να στέλνουν απευθείας δεδομένα από τους εξαιρετικά γρήγορους SSDs των σύγχρονων υπολογιστών στις GPUs, οδηγώντας σε μικρότερα loadings και ανοίγοντας νέες game design δυνατότητες για τους developers.

Τέλος, το Xbox Game Pass δε θα μπορούσε να λείπει από τα Windows 11, στα οποία θα είναι ενσωματωμένο απευθείας μέσα από το Xbox app. Όπως έδειξε η παρουσίαση, με το ίδιο app οι παίκτες θα μπορούν να κάνουν και game streaming από το cloud, αν το hardware του υπολογιστή τους δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιο παιχνίδι. Φυσικά, η εμπειρία του Xbox Game Pass θα βελτιωθεί σημαντικά στα Windows 11 χάρη στο νέο Microsoft Store που έχει επανασχεδιαστεί πλήρως.

Η τελική ημερομηνία κυκλοφορίας του λειτουργικού συστήματος δεν αποκαλύφθηκε.