Η Tide θα παράγει το πρώτο απορρυπαντικό ρούχων για τους αστροναύτες του ISS

Κάπως πρέπει να πλένουν τα ρούχα τους
23 Ιουνίου 2021 09:22
Η Tide θα παράγει το πρώτο απορρυπαντικό ρούχων για τους αστροναύτες του ISS

Η Procter & Gamble ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη NASA για την ανάπτυξη του πρώτου απορρυπαντικού ρούχων για το διάστημα. Η εταιρία ισχυρίζεται πως έχει δημιουργήσει ένα πλήρως βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό, το οποίο μπορεί να καθαρίζει τα ρούχα των αστροναυτών στον ISS χωρίς να σπαταλά νερό. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα στείλει για δοκιμές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διάφορα προϊόντα φροντίδας υφασμάτων.

Πέρα από το γεγονός πως θα προσφέρει καθαρά ρούχα στους αστροναύτες, η συνεργασία αναμένεται να έχει και απτά αποτελέσματα για τους κατοίκους της Γης, αφού θα αναπτυχθούν απορρυπαντικά τα οποία δε θα χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού ή και καθόλου ακόμα.

Οι επιστημονικές καινοτομίες ξεκινούν πάντα από μία πολύ περιορισμένη εφαρμογή, αλλά όταν γίνει, η ικανότητά μας να τη χρησιμοποιήσουμε στα σημερινά προβλήματα της Γης θα είναι εκπληκτική. – Shailesh Jejurikar, CEO P&G

Να θυμίσουμε πως τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για το διάστημα, έχουν οδηγήσει σε πρακτικές εφαρμογές στη Γη, όπως τα φίλτρα νερού, φάρμακα που καταπολεμούν τη μυική ατροφία και την απώλεια οστεϊκής μάζας, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι και πολλά ακόμα.

Η αποστολή “Mission PGTide” όπως ονομάστηκε θα δοκιμάσει απορρυπαντικό της εταιρίας στο κλειστό σύστημα νερού του ISS μέσα στο 2022, ενώ θα δοκιμαστεί και η ικανότητα αφαίρεσης λεκέδων από τα μαντηλάκια και τα στυλό της Tide. Άλλες μελέτες θα εξερευνήσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου για μακροπρόθεσμες αποστολές σε Σελήνη και Άρη.

Τα πλεονεκτήματα για το διάστημα είναι ορατά. Οι εξερευνητές της Σελήνης και του Άρη δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να καθαρίζουν τα ρούχα τους. Ένα “διαστημικό” απορρυπαντικό θα τους επιτρέπει να το κάνουν αυτό χωρίς να στερούνται νερό από τα αποθέματά τους. Επιπλέον, θα γλιτώσει χώρο και βάρος από τις εκτοξεύσεις πυραύλων, μιας και η NASA δε θα χρειάζεται να στέλνει τόσα πολλά ρούχα σε τροχιά. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε αστροναύτης λαμβάνει περίπου 80 κιλά ρούχων το χρόνο σε τροχιά, ενώ αναγκάζεται πολλές φορές να φορέσει τα ίδια, λερωμένα ρούχα, πριν πεταχτούν με άλλα απόβλητα στην ατμόσφαιρα ή γυρίσουν ως σκουπίδια στη Γη.

Στη Γη, ένα πλήρως βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό θα ήταν φιλικό προς το περιβάλλον, θα μείωνε τα απόβλητα και θα εξοικονομούσε νερό.

Tags: