Το Βιετνάμ εισάγει εθνικό κώδικα δεοντολογίας για τα social media

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τιμωρούνται οι παραβάτες
18 Ιουνίου 2021 10:15
Το Βιετνάμ εισάγει εθνικό κώδικα δεοντολογίας για τα social media

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε κανόνες συμπεριφοράς στα social media σε εθνικό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αναρτούν θετικό περιεχόμενο για τη χώρα, ενώ απαιτεί από τους κρατικούς υπαλλήλους να αναφέρουν “αντικρουόμενες πληροφορίες” στους ανωτέρους τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο εθνικός κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει posts τα οποία παραβιάζουν το νόμο και “επηρεάζουν τα συμφέροντα του κράτους”, ενώ εφαρμόζεται σε κρατικούς οργανισμούς, social media εταιρίες και όλους τους χρήστες τους στο Βιετνάμ.

Οι social media χρήστες ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ομορφιά της φύσης, των ανθρώπων και της κουλτούρας του Βιετνάμ και να προωθήσουν καλές ιστορίες για καλούς ανθρώπους. – Υπουργείο Πληροφορίας

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ο κώδικας ή αν θα έχει νομικές επιπτώσεις, ωστόσο το κυβερνών κόμμα του Βιετνάμ είναι γνωστό για τον περιορισμό των media, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών για posts σε Facebook και YouTube τα τελευταία χρόνια.

Το Βιετνάμ είναι μία μεγάλη αγορά για τα social media, αγγίζοντας τα 60 εκατομμύρια χρήστες για το Facebook και παράγοντας έσοδα $1 δισεκατομμυρίου κάθε χρόνο. Ο κώδικας δεοντολογίας απαιτεί από τις social media εταιρίες να “αντιμετωπίζουν τους χρήστες βάσει των νόμων του Βιετνάμ” όταν τους ζητείται από τις αρχές να αφαιρέσουν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους.