Η Κίνα έστειλε τρεις αστροναύτες στο νέο της διαστημικό σταθμό Tiangong (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Θα μείνουν εκεί για τρεις μήνες
17 Ιουνίου 2021 09:07
Η Κίνα έστειλε τρεις αστροναύτες στο νέο της διαστημικό σταθμό Tiangong (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με την εκτόξευση ενός Long March 2F πυραύλου, η Κίνα πραγματοποίησε την αποστολή Shenzhou-12, την έβδομη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της και την πρώτη που μετέφερε ένα πλήρωμα στο νέο της διαστημικό σταθμό. Ο σταθμός Tiangong (Ουράνιο Παλάτι) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και προς το παρόν αποτελείται μόνο από το βασικό κορμό του Tianhe (Αρμονία των Ουρανών), το οποίο εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά στις 29 Απριλίου.

Πρέπει να στήσουμε το σπιτικό μας στο σταθμό και να ξεκινήσουμε μία σειρά διαγνωστικών δοκιμών σε κρίσιμες τεχνολογίες και πειράματα. Οι συνάδελφοί μου και εγώ θα συνεργαστούμε στενά, προσεκτικά και θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες. – Nie Haisheng, επικεφαλής αποστολής

Οι κάμερες μέσα στην κάψουλα έδειξαν τους αστροναύτες χαλαρούς και με καλή ψυχολογία καθώς ο πύραυλος εκτοξευόταν με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Περίπου 9 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα μετά, το σκάφος Shenzhou-12 αποκολλήθηκε από τον πύραυλο και με μία σειρά πυροδοτήσεων των κινητήρων του, θα τεθεί σε τροχιά για να “πιάσει” το διαστημικό σταθμό Tiangong και να προσδεθεί σε αυτόν.

Αν και μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Tiangong θα έχει και αυτός τον ίδιο σκοπό, τη διεθνή έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Ο κεντρικός κορμός του Tianhe περιλαμβάνει τις κουκέτες των αστροναυτών, συστήματα υποστήριξης ζωής, επικοινωνίες και πολλαπλές θύρες πρόσδεσης. Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένονται να προστεθούν άλλα δύο modules για να σχηματιστεί μία κατασκευή σε σχήμα Τ. Η ενέργεια θα παράγεται από μεγάλα ηλιακά πάνελ και τα δύο modules θα διαθέτουν και ρομποτικούς βραχίονες.

Το διάστημα είναι ένας κοινός πλούτος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και η εξερεύνηση του σύμπαντος είναι ο κοινός σκοπός όλης της ανθρωπότητας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη διεθνή συνεργασία και τις ανταλλαγές με όλες τις χώρες και τις περιοχές σε όλο τον κόσμο που είναι προσηλωμένες στην ειρηνική χρήση του διαστήματος. – Ji Qiming, αναπληρωτής διευθυντής CNSA

Στο κοντινό μέλλον και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού, ξένοι αστροναύτες θα συμμετέχουν στις αποστολές προς τον Tiangong μαζί με Κινέζους.