Ανεμογεννήτρια 300 μέτρων μπορεί να τροφοδοτήσει 80.000 σπίτια με ενέργεια

Το μέλλον στην υπεράκτια παραγωγή ενέργειας;
14 Ιουνίου 2021 10:43
Ανεμογεννήτρια 300 μέτρων μπορεί να τροφοδοτήσει 80.000 σπίτια με ενέργεια

Η νορβηγική Wind Catching Systems (WCS) ανέπτυξε ένα σύστημα ανεμογεννητριών για την ανοιχτή θάλασσα, το οποίο θα γλιτώσει αρκετά χρήματα στις εταιρίες κατασκευής. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα υπάρχουν σε αρκετές χώρες, το πρόβλημα με αυτές όμως είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης.

Η WCS προτείνει λοιπόν μία εγκατάσταση ύψους και μήκους 300 μέτρων, η οποία θα αποτελείται από 117 μικρότερες ανεμογεννήτριες σε ένα πλαίσιο. Το σύστημα Windcatcher θα μπορεί να παράγει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες του κόσμου ετησίως, ενώ θα είναι αρκετά φθηνό για να ανταγωνίζεται τις τιμές του δικτύου. Ο λόγος που η κατασκευή του θα είναι προσιτή, είναι πως αντί για τεράστια εξαρτήματα θα χρησιμοποιεί συνδυασμό μικρότερων που είναι πιο εύκολο να στηθούν και να συντηρηθούν.

Η ενέργεια που θα παράγει θα είναι αρκετή για να τροφοδοτεί 80.000 σπίτια. Επιπλέον, το σύστημα υπόσχεται 50 χρόνια χρήσης αντί για 30 που διαρκούν οι παραδοσιακές ανεμογεννήτριες. Η εταιρία δεν αποκάλυψε πότε μπορούμε να περιμένουμε την πρώτη εγκατάσταση.