Η Google τιμά την Ιταλίδα αστροφυσικό Margherita Hack

Το Google Doodle αφιερωμένο στη γέννησή της
12 Ιουνίου 2021 08:59
Η Google τιμά την Ιταλίδα αστροφυσικό Margherita Hack

Σαν σήμερα, πριν 99 χρόνια, γεννήθηκε στην Φλωρεντία η Margherita Hack, η οποία έμελλε να γίνει μία από τις πιο διάσημες αστροφυσικούς του κόσμου με σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη. Η Google γιορτάζει τη γέννησή της με το σημερινό Doodle.

Η “Κυρία των Άστρων” όπως την αποκαλούσαν, ήταν καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, φέρνοντας το ίδρυμα στο διεθνές προσκήνιο όσον αφορά τη μελέτη του διαστήματος. Ήταν η πρώτη γυναίκα που διοίκησε το Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Τεργέστης, ενώ πολύ συχνά συνεργαζόταν με την ESA και τη NASA. Ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στην Ιταλία, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητα της αστρονομικής κοινότητας με πρόσβαση σε διάφορους δορυφόρους.

Η ικανότητά της να εξηγεί πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό την έκανε ιδιαίτερα αγαπητή, ενώ σε ηλικία 90 ετών η Ιταλία της απένειμε την υψηλότερη διάκριση, τον τίτλο της Dama Di Gran Croce. Επιπλέον, ο αστεροειδής 8558 Hack ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά μεταξύ Άρη και Δία, πήρε το όνομά της το 1995. Η Margherita Hack απεβίωσε στην Τεργέστη το 2013, σε ηλικία 91 ετών.