Εκατό τόνοι στρατιωτικών προμηθειών οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μία ώρα

Το νέο σχέδιο της USAF
05 Ιουνίου 2021 10:37
Εκατό τόνοι στρατιωτικών προμηθειών οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μία ώρα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο βλέπει τη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων όπως αυτών της SpaceX και για στρατιωτικούς σκοπούς. Υπό το project “Rocket Cargo” της πολεμικής αεροπορίας, θέλει να μεταφέρει 100 τόνους στρατιωτικών προμηθειών οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα σε μία μόλις ώρα.

Το Rocket Cargo θα μελετήσει τη δημιουργία πυραύλων οι οποίοι θα μπορούν να προσγειωθούν κάθετα σε μία πληθώρα επιφανειών, όσο δυσπρόσιτες κι αν είναι, καθώς και τη δυνατότητα απελευθέρωσης των προμηθειών μόλις ο πύραυλος εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα. Το project θα χρηματοδοτηθεί με $47.9 εκατομμύρια μέσα στο 2022.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν την SpaceX συγκεκριμένα, ωστόσο η περιγραφή του πυραύλου ταιριάζει εξαιρετικά στον Falcon Heavy της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, η USAF αφήνει ανοιχτές τις επιλογές της, τονίζοντας πως έχει μιλήσει με έναν αριθμό προμηθευτών που μπορούν να ολοκληρώσουν το συμβόλαιο.

Η SpaceX είναι η πιο προφανής επιλογή, δεν υπάρχει ζήτημα σε αυτό. Αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε τροχιά, να φέρουμε πίσω το φορτίο και να το προσγειώσουμε. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία σήμερα, δεν είναι μόνο η SpaceX. - Dr. Greg Spanjers, επικεφαλής Project Cargo

Ίσως τα drop pods που βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας να μην είναι τόσο μακριά από την υλοποίησή τους. Ένα τέτοιο σύστημα τροφοδοσίας θα μπορεί να παρακάμπτει εχθρικούς εναέριους χώρους και να φέρνει κρίσιμες προμήθειες στα στρατεύματα μέσα σε μία ώρα, ανεξαρτήτως του πόσο μακριά βρίσκονται.