Η NASA δοκίμασε επιτυχώς ένα νέου τύπου κινητήρα

Είναι 3D-printed
04 Ιανουαρίου 2024 09:56
Η NASA δοκίμασε επιτυχώς ένα νέου τύπου κινητήρα

Έχοντας θέσει στόχο μία διαρκή παρουσία του ανθρώπου σε Σελήνη και Άρη, η NASA δοκιμάζει τρόπους να μειώσει τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών. Προς αυτό το στόχο πραγματοποίησε μία δοκιμή ενός νέου τύπου κινητήρα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Ο λόγος για το Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE), το οποίο δοκιμάστηκε στο Marshall Space Flight Center της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, θέτοντας νέα ρεκόρ για την τεχνολογία. Κατάφερε να πετύχει 25.810 newtons ώσης συνεχόμενα για 251 δευτερόλεπτα. Τελικός στόχος, είναι η κατασκευή ενός πλήρους επαναχρησιμοποιούμενου RDRE κινητήρα των 44 kilonewton, ο οποίος θα βελτιώσει τους τυπικούς κινητήρες πυραύλων υγρών καυσίμων.

Αυτό που κάνει το RDRE τόσο καινοτόμο, είναι πως μπορεί να διατηρεί μία διαρκή πυροδότηση γύρω από ένα κανάλι με σχήμα δακτυλίου, όταν τροφοδοτείται από μία μίξη καυσίμου και οξυγόνου, τα οποία αναφλέγονται με κάθε έκρηξη.

Η τεχνολογία βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια και οι πρώτες δοκιμές στο εργαστήριο ξεκίνησαν το 2020. Ωστόσο μόλις τώρα οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιδείξουν πως η τεχνολογία είναι αρκετά σταθερή και διαχειρίσιμη για να χρησιμοποιηθεί στους πυραύλους που θα μας πάνε στο διάστημα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως το RDRE χρησιμοποιεί λιγότερα καύσιμα από τους τυπικούς κινητήρες πυραύλων, ενώ είναι και πιο απλό όσον αφορά τα εξαρτήματα και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει πως μειώνονται οι πιθανότητες λαθών και αστοχιών υλικών, ενώ η διαστημική πτήση θα γίνει φθηνότερη και θα μπορεί να καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις από πριν.

Αξιοσημείωτο είναι πως η NASA χρησιμοποίησε τεχνικές 3D-printing για να παράγει τα εξαρτήματα του κινητήρα τα οποία είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν τις ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις.