Ο "Τεχνητός Ήλιος" της Κίνας έσπασε νέο ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης

Σε θερμοκρασία και διάρκεια
05 Ιουνίου 2021 09:56
Ο "Τεχνητός Ήλιος" της Κίνας έσπασε νέο ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης

Η κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε πως πέτυχε ένα νέο ρεκόρ στο πείραμα της ανθρωπότητας να εκμεταλλευτεί την ενέργεια των αστεριών. Ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης EAST, κατάφερε να φτάσει τη θερμοκρασία των 120 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου (8 φορές τη θερμοκρασία του πυρήνα του Ήλιου) και να τη διατηρήσει για 101 δευτερόλεπτα.

Το ρεκόρ αυτό είναι σημαντική πρόοδος και ο τελικός στόχος πρέπει να είναι να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία σε σταθερά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. – Li Miao, φυσικός του Southern University of Science and Technology

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η παρουσία δευτερίου – μία σταθερή μορφή υδρογόνου που περιέχει ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο – σε ένα λίτρο θαλασσινού νερού, μπορεί να παράγει σε ενέργεια το ισοδύναμο 300 λίτρων βενζίνης μέσω πυρηνικής σύντηξης. Ο EAST αντιδραστήρας ή “Τεχνητός Ήλιος” όπως τον ονομάζουν οι Κινέζοι, υποστηρίζεται από 300 επιστήμονες και μηχανικούς για τη λειτουργία του. Έχει σχήμα ντόνατ και με μία σειρά μαγνητικών πηνίων κρατά σταθερό το υπερθερμό πλάσμα υδρογόνου στον πυρήνα. Η πρόκληση είναι να διατηρηθεί το πλάσμα σταθερό σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει η σύντηξη. Πρέπει να είναι υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του Ήλιου, επειδή η έντονη βαρύτητα του άστρου μας βοηθά στην διαδικασία της σύντηξης, κάτι που δεν μπορούμε να αναπαράγουμε εδώ στη Γη.

Ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο όπου ένας αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που λαμβάνει. Ένας πλήρως λειτουργικός “Τεχνητός Ήλιος” θεωρείται πως απέχει ακόμα μερικές δεκαετίες.